+ Meer informatie

Van Melle onderzoekt grote cocaïnezaak

Personeel heeft snoep wellicht behandeld

2 minuten leestijd

BREDA (ANP) - Snoepwarenfabrikant Van Melle is een onderzoek gestart naar de handel en wandel van oud-werknemers van de Braziliaanse vestiging van het bedrijf. Van Melle sluit niet uit dat oud-werknemers betrokken zijn geweest bij de cocaïneaffaire die Brazilië al dagen in de greep houdt.

..Wij sluiten geen enkele optie uit. Daarom zijn wij een lijst aan het aanleggen van oud-werknemers die het laatste halfjaar bij onze Braziliaanse fabriek hebben gewerkt", zo heeft T. Verduit. vice-president operations van de Nederlandse hoofdvestiging, gisteren meegedeeld.

Het onderzoek vindt volgens hem deels op eigen initiatief, deels op aangeven van de Braziliaanse politie plaats. Volgens Verduit verkeert zijn bedrijf tot nog toe in grote onzekerheid over de aard en toedracht van de affaire. „In Brazilië is nog steeds niet onomstotelijk vastgesteld dat sommige van onze snoepjes met cocaïne zijn besmet. Op verschillende plaatsen in het land zijn door politiekorpsen monsters genomen. Enkele daarvan waren positief, andere vielen negatief uit. Een groot probleem is dat contra-monsters in alle gevallen ontbreken, zodat de testen te weinig opheldering verschaffen".

Verduit hoopt dat het onderzoek dat het bedrijf in Nederiand laat uitvoeren door een „erkend instituut", waarvan hij de naam niet wil noemen, snel duidelijkheid oplevert. Dit instituut is dinsdag begonnen met testen op uit Brazilië overgebracht snoepgoed. „Maar totdat anders wordt vastgesteld, gaan wij ervan uit dat er inderdaad cocaïne in sommige van onze produkten is terechtgekomen".

Politie

Volgens Van Melle is het overigens zeer goed mogelijk dat de snoepjes pas na het produktieproces zijn bewerkt. De snoepjes, een variant van de Nederlandse Mentos, worden in Brazilië niet in rolletjes, maar in -onverzegelde- doosjes verpakt.

Verduit ontkent dat de Braziliaanse fabriek door de autoriteiten officieel is gesloten. „Wel zijn alle grondstoffen op last van de politie en de gezondheidsdienst verzegeld, waardoor het produktieproces geheel stilligt".

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.