+ Meer informatie

Gezond en emotioneel

2 minuten leestijd

KGB-chef Wladimir Krjoetsjkov, een van de putschisten, zegt de Russische president Boris Jeltsin toe, samen met hem naar de Krim te zullen vliegen om Gorbatsjov, die in zijn residentie in Foros is geinterneerd te bevrijden. Ruslands premier Iwan Silajev verzoekt Krjoetsjkov na de lunch naar het "Witte Huis", het gebouw van het Russische parlement, te komen. In werkelijkheid bereiden het hoofd van de geheime dienst en minstens nog vier andere putschisten, waaronder ook minister van defensie Jazov, hun vlucht uit Moskou voor. De bewindsman voor de burgerluchtvaart van de USSR houdt daartoe twee toestellen op Wnoekowo gereed.

In een van de vliegtuigen reizen Jazov en Krjoetsjkov, in het andere de voorzitter van het Unieparlement, Anatolij Loekjanov en de vice-secretaris van de Communistische Partij van de Sowjet-Unie, Wladimir Iwasjko. Militaire kringen informeren de Russische leiders over deze actie.

Roetskoj vertrekt onmiddellijk na dit nieuws eveneens naar de luchthaven. Met twee leden van Gorbatsjovs veiligheidsraad, Wadim Bakatin (de huidige KGB-chef) en Jewgenij Primarkov, jaagt de tweede man van de Russische Federatie de putschisten, die naar de Krim hebben koersgezet, achterna. In het luchtruim wordt een bevrijdingsplan voor Gorbatsjov —„een precieze operatie"— ontworpen. „Wij wilden Gorbatsjov tegen elke prijs eruit halen, ook als wij daarvoor het gebouw hadden moeten bestormen", beweert Roetskoj. Als Gorbatsjov niet gezond en wel naar Moskou zou terugkeren en hersteld werd in zijn staatsambt, dreigde, aldus de Russische politieke leiding, het gevaar van een burgeroorlog.

Deel twee van Roetskojs relaas: woensdagavond 22 augustus. De militaire luchthaven Belbek op de Krim verbiedt Roetskoj en de zijnen te landen. De dichtstbij gelegen uitwijkplaats Simferopol is echter veel te ver weg van Gorbatsjovs vakantieoord. Roetskoj: „30 km rijden met de auto. De bende had Gorbatsjov in die tussentijd wel plat kunnen spuiten! De gedachte alleen al deed me pijn. Puur menselijk".

Hectische onderhandelingen volgen tussen Roetskoj aan boord, Jeltsin in Moskou en de vlootchef Tsjernjajev. De laatste geeft uiteindelijk toestemming toch in Belbek neer te strijken.

Roetskoj verwacht na landing oog in oog te komen staan met de putschisten. Een vergissing. In plaats van door de voortvluchtige staatsgreepplegers wordt zijn delegatie opgevangen door vertegenwoordigers van de republiek van de Krim-Tataren. Voor de rest is er niemand te zien. Voordat het gezelschap naar Gorbatsjovs residentie ijlt, geeft Roetskoj opdracht het presidentiële vliegtuig en zijn eigen toestel stariklaar te maken. Inmiddels heeft Jeltsin Gorbatsjov telefonisch op de hoogte gesteld van Roetskojs aankomst op de Krim en hem gewaarschuwd niemand eerder te ontvangen. „Toen wij arriveerden, zagen we Krjoetsjkov bij een gebouw staan, Jazov, Iwasjko en Loekjanov zaten binnen".

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.