+ Meer informatie

„Zoek naar beste kandidaten voor topfuncties VN"

1 minuut leestijd

GENEVE — De ambtsduur van de VN-secrefaris-generaal moet één periode van zeven jaar worden in plaats van de huidige steeds te verlengen termijn van vijfjaar.

Ook moet de functie open komen te staan voor wereldleiders en dient er voor de bezetting van de verdere topfuncties in de organisatie in de hele wereld naar de beste kandidaten te worden gezocht, „los van eigenbelang en nationale, geografische of politieke overwegingen". Dit staat in een rapport van twee vroegere hoge VN-functionarissen.

Een eenmalige ambtsperiode van zeven jaar in plaats van de huidige te verlengen termijnen van vijf jaar zou de secretaris-generaal in staat stellen verreikende plannen te ondernemen en toch te ontkomen aan politieke druk. „Hij zou vrij dienen komen te staan van manoeuvreren achter de coulissen, druk en lobbyen en in plaats daarvan de nodige hulp moeten krijgen om de beste keuzen te maken", aldus het rapport.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.