+ Meer informatie

Riad zegt Syriërs alle steun toe in strijd tegen Israël

2 minuten leestijd

RIAD/JERUZALEM — Saoedi-Arabië heeft zondag zijn „diepe bezorgdheid" over de crisis in Libanon uitgesproken en verklaard dat het Syrië en Libanon „onbeperkte steun" zal verlenen tegen Israël, zo heeft de Saoedische staatsradio bekendgemaakt.

Het Saoedische ministerie van buitenlandse zaken verklaarde dat „de Israëlische escalatie inzake Libanon aan de gehele wereld de onbeperkte expansionistische bedoelingen van Israël toont".

De verklaring werd uitgezonden een dag, nadat de speciale gezant van de Amerikaanse president Ronald Reagan in Saoedi-Arabië was aangekomen in een poging om de steun van Riad te krijgen voor het doorbreken van de rakettencrisis die dreigt uit te lopen op een confrontatie tussen Israël en Syrië.

De plaatsvervangend opperbevelhebber van de Saoedische nationale garde, sjeik Abdelaziz al-Tuweigary, vloog naar Damascus met een persoonlijke boodschap van koning Khaled aan de Syrische president Hafez Assad. Aangenomen werd dat de boodschap betrekking had op de raketcrisis en de pogingen van de Amerikaanse gezant, Philip Habib, om deze te bezweren.

Meer tijd
Ondertussen werd vanuit Jeruzalem gemeld dat het kabinet van de Israëlische premier Menachem Begin zondag besloot om de Amerikaanse diplomatieke inspanningen meer tijd te geven om te komen tot een oplossing van de crisis.

Begin verklaarde na de wekelijkse kabinetszitting dat de Amerikaanse gezant uit Saoedi-Arabië een boodschap had gezonden, waarin hij aankondigde maandag naar Syrië te zullen reizen om vervolgens maandagavond of dinsdag in Israël verslag uit te brengen van zijn bemiddelingspogingen. Begin verklaarde dat zijn kabinet unaniem goedkeuring had gegeven aan een verzoek Van Habib om hem meer tijd te geven.

Ultimatum
Desgevraagd zei Begin dat er geen tijdslimiet aan de diplomatie was gesteld: „Er is op geen enkele wijze een ultimatum aan de diplomatieke inspanningen gesteld". Hij voegde hier evenwel aan toe dat Habibs reisplannen voorlopig waren en dat de kans bestond dat hij het Midden-Oosten zou verlaten en zou terugkeren naar de VS.

De voortdurende onderhandelingen van Habib om tot een oplossing van de crisis te komen, worden op zichzelf als een garantie beschouwd tegen een uitbreken van een gewelddadige confrontatie. Veel waarnemers zijn van mening dat de crisis spoedig tot vijandelijkheden zou leiden, mocht Habib zonder een oplossing te hebben bewerkstelligd het Midden-Oosten verlaten.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.