+ Meer informatie

Den Uyl en Berufsverbote

1 minuut leestijd

MAINZ — De staat heeft het recht bepaalde maatregelen tegen politieke extremisten te nemen. Dit verklaarde premier Den Uyl maandagavond in een vraaggesprek voor de Westduitse televisie, dat in het kader van een programma over radicalen in de landen van de EEG werd uitgezonden.

De premier benadrukte dat radicalen echter de mogelijkheid moeten behouden hun denkbeelden toe te lichten en te verdedigen. Daarbij is oprechtheid stellig geboden, zei hij. In Nederland zal weliswaar niemand zich meer opwinden over een communist bij het onderwijs, maar meer zou hij toch niet kunnen worden, aldus Den Uyl.

In West-Duitsland kent men sinds 1972 het zogeheten ,,radicalenbesluit", dat vooral de laatste tijd door de overheid is gehanteerd om extremisten buiten haar deuren te houden. In principe geldt het besluit, ook wel berufsverbot genoemd, voor radicalen van zowel links als rechts. Tegenstanders beschuldigen de Westduitse overheid er echter van dat neo-fascisten van de NPD er weinig van merken, maar dat het besluit vooral worden gehanteerd tegen mensen met linkse sympathieën.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.