+ Meer informatie

Voor de consistorie

2 minuten leestijd

Hoe lang moet men wachten

Dit stukje draagt een ietwat andere titel dan de lezer van deze rubriek gewend is. Het is geschreven voor hen die regelmatig in de consistorie komen.

Hoe lang moet ik wachten, voordat ik een penningmeester mag herinneren aan het feit, dat hij het honorarium nog niet heeft overgemaakt, vroeg mij onlangs een predikheer, die er vrijwel elke zondag op uittrekt.

Het bleek mij, dat hij bij verschillende penningmeesters een tegoed had van tezamen vijfhonderd gulden — een bedrag dat hij eigenlijk dringend nodig had.

Ik keek er wat verwonderd van op. In het verleden heb ik al eens over deze dingen geschreven. Zelf heb ik op dit gebied niet zulke trieste ervaringen.

Hoe lang moet hij wachten voor hij een penningmeester aan zijn plicht herinneren mag ? Het zou interessant zijn als u als kerkeraad zelf eens het antwoord gaf. Uit gesprekken weet ik dat predikheren die periode verschillend stellen. Mij kwam het voor, dat een termijn van 6 weken de grens is. Als een penningmeester na 6 weken het honorarium niet heeft overgemaakt, is er geen grond om te verwachten dat hij het de volgende 6 weken wel zal doen. In die geest heb ik geantwoord. Er zijn ook predikanten die drie maanden wachten voordat er een herinnering wordt gestuurd. Ieder zij in zijn gemoed overtuigd — de penningmeester wel het meeste. Zulke dingen mogen onder ons niet voorkomen, al meen ik er wel bij te mogen zeggen, dat ze uitzonderingen zijn. Niettemin, je moet maar net slachtoffer zijn van een verzuim van enkele penningmeesters tegelijk.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.