+ Meer informatie

Grote schilderijenveiling in Amsterdam

2 minuten leestijd

Sotheby-Mak van Waay zal op 26 en 27 april in de Ronde Lutherse Kerk in Amsterdam de collectie van de onlangs overleden verzamelaar B. Geus van den Heuvel uit Nieuwersluis veilen. Volgens kenners is dit de belangrijkste na-oorlogse veiling van Nederlradse schilderijen in de hoofdstad

.

Onder de 382 te veilen schilderijen, tekeningen en aquarellen zijn werken van Ludolf Backhuijsen, Aelbert Cuyp, Gerard Dou, Cornells Dusart, Jan van Goyen, Van der Heijden, Nicolaas Maes, Isaac van Ostade, Solomon van Ruysdael, Roelant Saverij, Jan Steen, Adriaen van de Velde, Willem van de Velde, Philp Wouwerman, David Bles, Willem Maris, A. A. Mauve en H. W. Mesdag.

Volgens de veilinghouder is het destijds duidelijk de bedoeling van de heer Geus van den Heuvel geweest kwaliteit te laten prevaleren boven de grote namen. Hij vertelde zelf vaak, dat hij heen en weer liep tussen de veilinghuizen in Londen en de National Gallery aldaar om de kwaliteit van de aangeboden schilderijen te vergelijken met die in het museum.

De heer Geus van den Heuvel, aannemer van beroep, begon met het verzamelen in het begin van de jaren dertig en zette die hobby voort tot in de jaren zestig. Zijn collectie was vrijwel nooit compleet in zijn huis te Nieuwersluis omdat meestal een aantal werken in bruikleen werd gevraagd bij nationale en internationale tentoonstellingen.

Catalogus

Al in 1968 besliste de heer Geus van den Heuvel dat zijn verzameling na zijn dood geveild zou moeten worden „om ook anderen in de gelegenheid te stellen zijn schilderijen, tekeningen en aquarellen voor hun collecties te verwerven en er zodoende evenveel van te kunnen genieten zoals hij dat zovele jaren had gedaan'*. Toen ook werd al besloten een catalogus voor de als veiling voor te bereiden. Die verscheen in 1964.

Omdat Sotheby-Mak van Waay grote belangstelling voor de veiling uit het buitenland verwacht is er nu ook nog een herziene catalogus in het Engels met nieuwe gegevens omtrent herkomst, literatuur en in enkele gevallen toeschrijvingen verschenen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.