+ Meer informatie

'Sharpeville' herdacht door thuis te blijven

Zuid-Afrika wil helpen bij terugkeer ballingen

2 minuten leestijd

JOHANNESBURG (AP) - Tienduizenden zwarte Zuidafrikanen liebben gisteren het bloedbad van Sharpeville, 31 jaar geleden, herdacht door thuis te blijven. Zwarte scholen in het hele land bleven zo goed als leeg.

In afwijking van voorgaande jaren liadden het ANC en het Panafrikaans Congres ditmaal overigens niet opgeroepen tot een landelijke werkonderbreking. Wel hebben zij hun individuele afdelingen de vrijheid gegeven dergelijke actie te ondernemen. In Soweto, de grote zwarte township bij Johannesburg, was de belangstelling voor de herdenking kennelijk minder groot. Een arbeider meldde dat de trein waarmee hij naar zijn werk reed bijna net zo vol was als anders.

Bij herdenkingsbetogingen en marsen vielen zeker vijf gewonden. De politie in de zwarte woongemeenschap Langa bij Kaapstad zou het vuur hebben geopend op een groep mensen die naar de begraafplaats wilden gaan voor een herdenkingsdienst.

Bus in brand

In een andere woongemeenschap bij deze stad gebruikte de politie rubberkogels en traangas tegen betogers. Duizenden zwarten kwamen niet naar hun werk. In en rond de provinciehoofdstad Pietermaritzburg van Natal werd het busvervoer stilgelegd nadat negentien bussen met stenen waren bekogeld en een in brand was gestoken.

In Sharpeville zelf hielden aanhangers van het Afrikaans Nationaal Congres (ANC) en de radicalere zwarte anti-apartheidsorganisatie Pan-Afrikaans Congres (PAC) gescheiden betogingen. ANC en PAC hebben dit jaar een bloedige strijd gestreden om de politieke overheersing in woongemeenschappen rond Johannesburg, maar de organisatoren waakten ervoor dat hun wegen elkaar in Sharpeville zouden kruisen.

Tijdens de betoging in Sharpeville schoot de Zuidafrikaanse politie 31 jaar geleden 69 zwarten dood en werden 180 mensen door politiekogels gewond. De meesten werden in de rug getroffen. De betoging richtte zich tegen een wet die zwarten in blanke gebieden verplichtte een pasje bij zich te dragen.

De Zuidafrikaanse regering heeft tegenover de Verenigde Naties verklaard in principe bereid te zijn te helpen met de repatriƫring van duizenden anti-apartheidsactivisten die als ballingen in het buitenland verblijven.

De Zuidafrikaanse minister van buitenlandse zaken, Roelof Botha, zei in een verklaring dat de regering de hulp zal aanvaarden van de VNcommissie voor vluchtelingen (UNHCR) zolang de nationale soevereiniteit van Zuid-Afrika gewaarborgd blijft.

VN-functionarissen hielden vorige maand besprekingen met de Zuidafrikaanse regering en anti-apartheidsgroepen, waaronder het ANC, om de mogelijke hulp te bespreken van de VN om de naar schatting 20.000 Zuidafrikaanse ballingen te repatriƫren.

Drie Zuidafrikanen zijn gisteren doodgeschoten in het zwarte woonoord Tembisa bij Johannesburg. Dat heeft de Zuidafrikaanse politie vanmorgen meegedeeld.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.