+ Meer informatie

Groeipijnen: zin of onzin?

3 minuten leestijd

,,Dokter, Jozientje wordt de laatste tijd steeds wakker omdat ze zulke zere benen heeft. Daar kan toch niet iets ernstigs achter zitten?" Een klacht die regelmatig op het spreekuur te beluisteren valt.

Jozientje, een wat verlegen meiske van 8 jaar, blijkt al enkele maanden af en toe 's nachts huilend wakker te worden. Beide benen doen pijn, soms de bovenbenen, soms de kuiten. "Groeipijn", is de reactie van oma. Maar moeder maakt zich toch wat zorgen; het duurt nu wel wat lang! Hoewel mijn eerste indruk is, dat ik het wel met oma eens kan zijn, wil ik toch nog wat aanvullende informatie. Er kan tenslotte altijd een addertje onder het gras zitten.

Geen bewijs
De pijnen treden niet elke dag op, meestal 's nachts of in de loop van de dag, het zit in beide benen en voornamelijk in de spieren. Er is geen duidelijk verband met inspanning. Als ik de beentjes bekijk, is er niets bijzonders te zien. De gewrichten zijn niet pijnlijk bij bewegen, er zijn geen ontstekingsverschijnselen zoals roodheid, warmte en zwelling. Het bot voelt normaal aan. Kortom, geen verontrustende klachten of verschijnselen. Hoewel we deze klacht aanduiden met "groeipijn", heeft het verschijnsel waarschijnlijk niets met groei te maken. De verklaring dat de pijn veroorzaakt zou worden door een ongelijke groei tussen spieren en botten khnkt misschien aannemelijk en geruststellend, maar mist elk bewijs. "Groeipijn" komt vooral op de leeftijd tussen 4 en 10 jaar voor, en meer bij meisjes dan bij jongens. Juist op de leeftijd dat de groeispurt optreedt zien we de klacht vrijwel nooit meer. Ook zijn de groeischijven, de plaatsen waar de groei van het bot voornamelijk plaatsvindt, niet pijnlijk.

Ontstekingen
Wat de werkelijke oorzaak kan zijn, is geheel onbekend. Sommigen menen dat spanning of vermoeidheid een rol spelen en dat het verschijnsel zich vooral bij wat perfectionistische kinderen voordoet. Ook dat is nooit bewezen. In elk geval verdwijnen de klachten binnen enkele jaren. Wanneer de pijn steeds aan één kant zit, of ter plaatse van een gewricht, of wanneer er ontstekingsverschijnselen zijn, is verder onderzoek nodig. Er kan dan sprake zijn van een ontsteking, of zelfs van een botgezwel. Dat zijn echter zeldzaamheden. Een enkele keer kunnen na grote inspanning beenkrampen voorkomen; de spieren voelen dan hard en verkrampt aan. Een gerichte behandeling van groeipijnen is niet mogelijk. Sommige menen dat masseren en strekoefeningen helpen; volgens anderen is dat een puur psychologisch effect (aandacht...) Hoe dan ook, als ik Jozientj es moeder uitleg heb gegeven, is zij duidelijk gerustgesteld en samen vinden we dat aanvullend onderzoek zoals een foto en bloedonderzoek hier niet zinvol is. Groeipijnen: oorzaak onbekend, ze komen vanzelf en gaan gelukkig ook vanzelf weer over.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.