+ Meer informatie

Slecht eerste kwartaal bijAkzo

1 minuut leestijd

ARNHEM — Chemiegigant Akzo heeft een slecht eerste kwartaal achter de rug. Dit heeft de raad van bestuur gisteren meegedeeld. Een stijging van de k6sten met ƒ316 miljoen tot ƒ3,3 miljard ten opzichte van het eerste kwartaal van 1980 en de rentelasten die opliepen met ƒ19,8 miljoen tot ƒ87,8 miljoen zorgden er voor, dat het bedrijfsresultaat kelderde met ƒ86,1 miljoen tot ƒ 26,5 miljoen.

De netto winst van Akzo liep terug met ƒ 60,5 miljoen tot ƒ 29,1 miljoen.

Gerekend in geld ging de omzet van het concern met 8 procent omhoog tot ƒ 3,5 miljard. Dit kwam door een inflatoire stijging van de verkoopprijzen en hogere koersen van enkele vreemde valuta, met name die van de dollar. Gemeten in hoeveelheden werd er in het eerste kwartaal van dit jaar 1 procent minder omgezet dan in dezelfde periode van 1980.

De sterke groei van de rentelasten heeft zich voornamelijk voorgedaan bij de Amerikaanse dochteronderneming Akzona en bij de Akzo-bedrijven in Argentinië en Brazilië. ^

Bij de produktgroep chemische vezels werden, in het bijzonder bij de "noodlijdende Enka-vestigingen, in de eerste vier maanden van dit jaar grotere verliezen geleden dan in het eerste kwartaal van 1980.

Het bedrijfsresultaat (omzet min kosten, afschrijvingen en rentelasten) van deze poot was in het eerste kwartaal van 1980 nog ƒ 6 miljoen positief. Begin dit jaar bedroeg het bedrij f sre: sultaat ƒ 7 miljoen negatief.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.