+ Meer informatie

Energiebureau teert niet in op voorraden

Druk op markt voorlopig verminderd

2 minuten leestijd

PARIJS — De 21 landen die zijn aangesloten bij liet Internationale Energiebureau (lEA) van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) teren voorlopig niet in op hun strategische olievoorraden. Daartoe heeft het lEA-bestuur gisteren besloten.

Wel zullen maatregelen worden getroffen, zoals beperking van de vraag naar olieprodukten ên/of levering uit staatsvoorraden, als de aanbodsituatie daar in de toekomst aanleiding toe geeft.

Produktie

Als gevolg van de beslissing van de Organisatie van Olie-Exporterende Landen (OPEC) om de produktie te verhogen, is de druk op de markt vooralsnog duidelijk verminderd, zo heeft John Easton, Amerikaans staatssecretaris van- energie, gisteren na afloop van de vergadering laten weten. De IE A-commissie - voor noodsituaties komt over twee weken bijeen voor bespreking van de ontwikkelingen op de oliemarkt. Het lEA-bestuur vergadert op 28 september opnieuw. Volgens schattingen van het Energiebureau heeft de OPEC deze maand 19,7 miljoen vaten (van 159 liter) ruwe olie per dag gewonnen tegen 23,2 miljoen in juli. Saoedi-Arabië vergrootte zijn produktie van 5,3 tot 5,5 miljoen vaten per dag, terwijl die van Irak inzakte van 3,1 miljoen tot 900.000 vaten per dag. De winning van Koeweit werd op nihil gesteld tegen 1,6 miljoen vaten dagelijks in juli. De Iraanse produktie steeg 10 procent tot 3,3 miljoen vaten, terwijl die van de Verenigde Arabische Emiraten 20 procent zakte tot 1,6 miljoen vaten. De neutrale zone (tussen Irak en Saoedi-Arabië) leverde dagelijks 200.000 vaten per dag op tegen 300.000 in juli; die produktie wordt gedeeld tussen Irak en Saoedi-Arabië.

Al met al raamt het Energiebureau het wereldaanbod voor augustus op 49,5 miljoen vaten per dagen tegen 53,2 miljoen de voorgaande maand. De staatsvoorraden in lEA-landen omvatten op 1 augustus 139,1 miljoen ton, voldoende voor 31 dagen verbruik, waarvan 79,5 miljoen ton in de Verenigde Staten, 28,2 miljoen ton in Japan en 26 miljoen ton in WestDuitsland.

Stijging

Op de oliemarkt zijn de noteringen gisteren gestegen, omdat in de VS maandag de dag van de arbeid wordt gevierd en beurzen en markten dus gesloten zijn, en op grond van de uitlatingen van president Bush dat hij weinig heil verwachtte van de besprekingen tussen de Iraakse minister van buitenlandse zaken, Tariq Aziz, en de secretairs-generaal van de Verenigde Naties, Javier Pérez de Cuéllar. Voor levering in oktober kwam ruwe olie in New York bij opening van de markt bijna een dollar hoger uit op 27,66 dollar per vat. Handelaren verwachtten een doorgaan van de stijging tot 28 a 29 dollar. In Londen werd aan het eind van de dag 26,35 dollar genoteerd voor olie uit het Brent-veld voor levering in oktober. Donderdag sloot Brent nog op 26 dollar per vat.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.