+ Meer informatie

Verkiezingsprogramma 's

Rubriek voor de consument door Anneke Verhoeven

2 minuten leestijd

„De consument speelt nog altijd een bijrol in de verkiezingen. Aan zijn belangen wordt in de verkiezingsprogramma's weliswaar heel wat aandacht besteed, maar dat betekent natuurlijk nog niet dat ze ook steeds voldoende aan bod komen. Neem nou bijvoorbeeld het landbouwbeleid. Als dat ter sprake komt hebben de dames en heren politici het bijna altijd over de (inkomens-)belangen van de boeren; terwijl het juist zo aardig zou zijn wanneer er wat meer werd gelet op zaken als de kwaliteit van de eetwaren en een voldoende en ongestoorde voedselvoorziening.''

Maar nee hoor, niets van dat alles. Van de politieke partijen verwacht de Consumentenbond wat dit betreft weinig heil. Nu is dat niet zo vreselijk nieuw: de bond heeft altijd al geklaagd dat zijn idealen niet bepaald sterk leven bij de politici (en dat terwijl alle kiezers toch echt allemaal consument zijn!), maar nu de verkiezingen weer in aantocht zijn, komt het natuurlijk wel in een wat actueler daglicht te staan.

Toch kurmen er ook complimenten worden uitgedeeld: de politieke partijen mogen dan niet snel warm lopen om bepaalde misstanden in het consumentengebeuren te doen verdwijnen, maar er zijn toch wel verkiezingsprogramma's waar „echt wel sprake is van enige systematiche belangstelling voor de bescherming en verbetering van de positie van de consimient." Met name bij PvdA, CDA, WD, D'66 en PPR was dit het geval, de twee andere partijen die door de Consumentenbond onder de loep werden genomen, CPN en PSP, hadden geen afzonderlijke consumentenparagraaf.

Natuurlijk worden niet alle eisen van de politieke partijen door de Consumentenbond onderschreven - zoals bijvoorbeeld het PSP-standpunt dat de koopavond afgeschaft moet worden - maar over het algemeen staan er in de verkiezingsprogramma's toch heel wat voorstellen die ook de bond in zijn eisenpakket heef t.

Zo vinden PvdA en CDA het niet meer dan billijk dat particuliere gas- en stroomverbruikers compensatie krijgen voor de alsmaar stijgende tarieven. Ook de verplichting dat dienstverlenende bedrijven vooraf een prijsopgaaf en achteraf een gespecificeerde rekening moeten verstrekken, een wens van de PPR, zou een belangrijke vooruitgang betekenen en wordt dus ook door de Consimientenbond van harte bepleit.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.