+ Meer informatie

PvdA-kandidaten bundelen krachten

Kok heeft vragen bij duo-voorzitterschap

2 minuten leestijd

AMSTERDAM — De twee belangrijkste kandidaten voor het voorzitterschap van de Partij van de Arbeid, Rottenberg en Vreeman, hebben besloten hun krachten te bundelen. Vanaf heden gaan ze samen campagne voeren. Het is de bedoeling dat Rottenberg eerste voorzitter van de partij wordt en Vreeman tweede. PvdA-leider Kok staat vooralsnog niet te juichen bij een tweehoofdige leiding van zijn partij.

De twee maakten hun voornemen, samen verder campagne te voeren, gisteren bekend tijdens een persconferentie in Amsterdam. Ze zijn tot dit besluit gekomen om een dreigende polarisatie in de partij te voorkomen. Rottenberg, de directeur van het politiek-culturele centrum De Balie in Amsterdam, staat bekend als iemand die de PvdA om wilde vormen tot een moderne en open partij. Vreeman, de voorzitter van de FNVVervoersbond, vertegenwoordigt de 'oude' sociaal-democratische waarden als solidariteit en het opkomen voor de minder bedeelden. Het is de bedoeling dat het PvdA-congres van maart aanstaande een nieuwe voorzitter kiest.

De twee belangrijkste kandidaten schrijven in een brief aan alle PvdAafdelingen en gewesten: „In het licht van onze gezamenlijke doelstelling en de crisis in de PvdA is polarisatie het laatste wat de partij zich kan veroorloven. Een grove stammenstrijd staat een open debat binnen de partij in de weg en doet geen recht aan onze persoonlijke opvattingen en intenties". De kandidaat-voorzitters hebben geen enkele behoefte om verstrikt te raken „in een campagne waarin schijntegenstellingen en karikaturen de toon zetten".

Partijbestuur

Morgen overlegt het duo met het PvdA-partijbestuur over hun voornemen. Een probleem is namelijk dat de PvdA op dit moment maar één betaalde voorzitter heeft. Een tweede voorzitter die ook betaald moet worden, kost de toch al noodlijdende PvdA zeker 95.000 gulden per jaar extra. PvdA-leider Kok toonde zich gisteren in een eerste reactie niet erg enthousiast over een duo-voorzitterschap. Hij vraagt zich af of de twee zich inderdaad zo vast aan elkaar hebben geklonken dat, als het partijbestuur een duo-voorzitterschap afwijst, ze zich samen terugtrekken als kandidaat voor het voorzitterschap. Desondanks wil Kok, die als adviseur de vergaderingen van het partijbestuur bijwoont, de discussie morgen op een open wijze ingaan.

De twee weerspraken gisteren met klem dat hun samenwerking een laffe poging is om een richtingenstrijd in de PvdA te voorkomen. Rottenberg en Vreeman vinden juist dat de twee richtingen die zij vertegenwoordigen binnen de PvdA elkaar moeten bevragen en moeten zoeken naar samenwerking.

Vernieuwers

Vreeman ziet Rottenberg als creatieve kracht voor vernieuwing en uitstraling naar de jongeren, terwijl hij zichzelf ziet als de man voor de beleidsmatige achtergronden. Door de combinatie van Rottenberg en Vreeman spreekt de partij naar het oordeel van de twee een zeer breed gedeelte van de samenleving aan: „Van vakbeweging tot vernieuwers, van uitkeringstrekkers tot hoger opgeleiden".

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.