+ Meer informatie

Botontkalking steeds groter probleem

2 minuten leestijd

AMSTERDAM (ANP) - Iedere zes minuten breekt in Nederland iemand iets als gevolg van botontkalking. Door de vergrijzing zal het aantal breuken door botontkalking de komende jaren nog fors toenemen.

Dr. P. van Roermund van de Nederlandse Orthopeden Vereniging (NOV) heeft al becijferd dat er in 2012 1100 orthopedisch chirurgen nodig zijn. Dat zijn er bijna 2,5 zoveel als nu.

Osteoporose is een aandoening van het skelet. Vooral vrouwen krijgen er bij het ouder worden last van. Nu al lopen ieder jaar 83.000 mensen van boven de 55 jaar een botbreuk op door botontkalking. Daarvan breken er 15.000 een heup, 16.000 lopen een ernstige wervelfractuur op en 12.000 mensen breken een pols. Door de vergrijzing is het aantal heupfracturen bij inwoners in de Europese Unie in 2030 2,5 keer hoger dan nu, aldus Van Roermund en prof. dr. P. Vierhout, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Heelkunde.

Met de controle op en preventie van osteoporose is het niet best gesteld. Uit vandaag gepubliceerd onderzoek blijkt dat maar 15 procent van de Nederlanders die met een botbreuk op de eerste hulp van een ziekenhuis belanden, op botontkalking wordt gecontroleerd. Bij de eerste controle is dat 23 procent. Veel ziekenhuizen hebben geen "fractuurprotocol", dat adviseert te controleren of er sprake is van osteoporose als iemand boven de 50 iets breekt. Zo'n protocol kan er toe bijdragen dat een forse stijging van het aantal volgende fracturen wordt beperkt.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.