+ Meer informatie

Israëliërs vinden eiwit tegen shocksyndroom

2 minuten leestijd

Israëlische wetenschappers van de Hadassah Universiteit in Jeruzalem hebben een eiwit gevonden dat bij muizen de voortgang van het dodelijke toxische-shocksyndroom zeer effectief weet te blokkeren.

Het toxische-shocksyndroom kan optreden bij ernstige infecties in de bloedbaan, veroorzaakt door bacteriën zoals meningokokken, stafylokokken en streptokokken. De gifstoffen die deze bacteriën produceren, verlammen de spier-tjes rond de bloedvaten, waardoor deze verwijden. Ook ontregelen ze de bloedstolling, met als gevolg inwendige bloedingen. Het syndroom is berucht omdat het binnen enkele uren tot ernstige orgaanschade en tot de dood kan leiden. Een bekende vorm van het toxische-shocksyndroom is de meningokokkensepsis die al vele kinderen en volwassenen het leven heeft gekost.

Verscheidene wetenschappers hebben al geprobeerd stoffen te ontwikkelen tegen het toxische-shocksyndroom, maar tot nu toe tevergeefs. De Israëliërs knutselden in vier jaar tijd een synthetisch eiwit in elkaar waardoor de bacteriële gifstoffen niet in staat zijn witte bloedcellen, zogenaamde T-cellen, te activeren. Deze T-cellen produceren daardoor ook niet de enorme hoeveelheden cytokinen (boodschapperstoffen) waardoor bij een massale bloedvergiftiging een reeks van gebeurtenissen in gang wordt gezet die leiden tot het toxische-shocksyndroom.

Het Israëlische onderzoek is gefinancierd door het Amerikaanse ministerie van defensie. Dat is op zoek naar manieren om militairen en burgers te beschermen tegen dodelijke gifstoffen uit biologische wapens.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.