+ Meer informatie

Schandaalseizoen in Japan

Weer nieuwe effecten- en bankfraudes ontdekt

4 minuten leestijd

TOKIO (AP) - Het is schandaalseizoen in Japan. Grote bedrijven worden beschuldigd van banden met de onderwereld, het stelen van geheimen en het illegaal verschepen van militaire onderdelen. Mediabazen zijn afgetreden. Het grootste schandaal, rond de Japanse beurs, bracht de regering er bijna toe vergaand in te grijpen.

Ondanks de beroering bij het publiek is er niets dat er op wijst dat de Japanse maatschappij nu in een klap zal veranderen. Tot nu toe hebben de Japanners karakteristiek gereageerd. Vanouds treden topfunctionarissen af bij aanhoudende beschuldigingen over ontoelaatbaar gedrag. Als er eenmaal koppen zijn gerold, ebt de crisis vanzelf weg.

Veelgeld

Vanochtend werd bekend dat het aandelenschandaal zich heeft uitgebreid tot nog zes effectenhuizen. Het ministerie van financiën maakte bekend dat de zes hun klanten voor 35 miljard yen (ƒ 500 miljoen) hebben gecompenseerd voor verliezen op aandelen. Eerder hebben de grootste vier effectenhuizen van Japan al toegegeven hun klanten te hebben gecompenseerd voor omgerekend 1,8 miljard gulden. De klanten kregen hun compensatie, toen zij veel geld verloren als gevolg van de koersval op de beurs van Tokio in 1987 en in 1989. Compensatie is niet illegaal, maar druist wel in tegen een richtlijn van het ministerie van financiën.

Ook drie werknemers van de Japanse Fuji-bank hebben fraude gepleegd, die de bank 20 miljard yen (ƒ 288 miljoen) kan kosten. De drie werknemers hebben 51 vervalste deposilocertificaten uitgegeven met een nominale waarde van 260 miljard yen (ƒ 3,75 miljard). De certificaten gingen naar klanten, van wie er velen in het onroerend goed zitten, en dienden voor hen als onderpand voor het verkrijgen van leningen van financieringsmaatschappijen. Fuji-bank heeft de leningen van de financieringsmaatschappijen overgenomen, maar blijft met een bedrag van 27,1 miljard yen zitten, waar geen onderpand voor is te verkrijgen. Daarvan denkt de bank nog wel zeven miljard yen te kunnen terugvorderen.

Overboord

Het effectenschandaal is veruit het meest indrukwekkende. Zelfs de regering reageerde erop met maatregelen die een einde moeten maken aan de compensaties. Aanvankelijk dacht de overheid aan vergaande acties tegen beursmalversaties, maar het ministerie van financiën is er niet in geslaagd het kwaad bij de wortel aan te pakken. Het ministerie heeft daarvoor te nauwe banden met de bedrijven die gecontroleerd moeten worden, terwijl niet duidelijk vaststaat wat kan en wat niet kan, wat ethisch verantwoord is en wat niet.

De twee leidende effectenmakelaars, Nomura en Nikko, hebben hun kopstukken overboord gegooid nadat aan het licht kwam dat bedrijven aan begunstigde cliënten compensatie hebben betaald voor geleden verliezen en dat er zaken zijn gedaan met een voormalige mafiabaas.

Woedend

Een maand nadat het schandaal aan het licht kwam reageerde het ministerie van financiën terughoudend op het voorstel om een onafhankelijke commissie op te zetten die toezicht houdt op de beurs, zoals dat in andere landen gebruikelijk is. Ook TOKIO De directeur van het handelshuis Itoman, Suemitsu Ito, is een van de twee topfunctionarissen die onlangs zijn gearresteerd. Zij zouden zich hebben verrijkt door prijzen van kunstvoorwerpen illegaal op te drijven. Foto ANP het plan om de banden van effectenmakelaars met de onderwereld te beperken redt het niet. De regerende Liberaal Democratische Partij besloot vorige week dat makelaars die bij het schandaal betrokken zijn niet voor het parlement hoeven te getuigen, omdat de verklaringen compromitterend zouden kunnen zijn voor grote bedrijven en het ministerie. De oppositie is woedend.

De regering treedt daarentegen wel op tegen de fabriek die vliegtuigonderdelen zou hebben verkocht aan Iran, terwijl dergelijke handel met de islamitische republiek verboden is. De zaak is overgedragen aan justitie. In weer een ander schandaal zijn zes medewerkers, onder wie twee topfunctionarissen, van het handelshuis Itoman gearresteerd. Zij zouden zich hebben verrijkt door prijzen van kunstvoorwerpen illegaal op te drij

Plagiaat

De media, die de schandalen breeduit melden, zijn zelf ook door schandalen getroffen. De directeur van het persbureau Kyodo News Service nam de verantwoordelijkheid voor een ernstig geval van plagiaat op zich en stapte op. De voorzitter van het radio- en televisienetwerk trad terug nadat hij had toegegeven dat hij het parlement had voorgelogen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.