+ Meer informatie

Comapatiënten zullen steeds meer uithongeren

Arts Gunning reageert op comarapport KNMG:

3 minuten leestijd

HILVERSUM — In de toekomst zullen steeds meer wilsonbekwame comapatiënten overlijden als gevolg van honger en dorst. Deze sombere voorspelling uitte de arts K. F. Gunning gisteren tijdens een seminar over "Het leven moedwillig gedood", georganiseerd door de Stichting Schreeuw om Leven. De ex-voorzitter van het Nederlands Artsen Verbond gaf een commentaar op het commissierapport van de KNMG over langdurige comateuze patiënten. In dat rapport stelt men dat het onthouden van alle voedsel en vocht aan de patiënt een natuurlijke dood impliceert.

Dit „afschuwelijke toekomstbeeld", namelijk dat patiënten eenvoudig door honger en dorst omkomen, is heel dichtbij, aldus Gunning. Er zijn volgens hem al berichten dat demente patiënten op deze wijze zijn overleden. Met een verwijzing naar een artikel in Californian Medicine, zei Gunning dat geboortenbeheersing ook stervensbeheersing gaat inhouden. Hij plaatste verder een kanttekening bij de vooronderstelling dat comateuze patiënten zouden lijden.

Misleiding

Lijden veronderstelt bewustzijn, terwijl de nota juist het bestaan van bewustzijn ontkent bij coma. De commissie die haar rapport aan de KNMG zal aanbieden, klaagt er voorts over dat nog te veel artsen weigeren de comapatiënt te laten sterven.

Rabbijn Friedrich uit Antwerpen (verbonden aan de joodse school Het Cheider in Amsterdam) zette uiteen dat de staat zich in de loop der geschiedenis steeds meer meester heeft gemaakt van het recht, dat ten diepste van goddelijke oorsprong is.

„Recht is een goddelijke opdracht, heeft een goddelijke status", zo verwees hij naar de betekenis van de noachitische geboden. „Hoeveel te meer het leven. Maar de staat heeft zich het gezag over het recht toegeëigend, en nu verder het recht op het leven. Deze misleiding duurt al vele eeuwen. De Romeinen hebben het opperste gezag van de staat ingevoerd, een gezag gebaseerd op economie en strategie".

Vandaar dat zijns inziens in de democratie een „verschrikkelijk gevaar" schuilt, omdat de volksvertegenwoordiger de uitvoerder is van wat de mens zelf wil beslissen.

„Totale christenen"

Ds. J. H. Velema riep christenen op om „totale" of „totalitaire" christenen te worden. Daarmee bedoelde hij het praktiseren van een „integrale" levenshouding, het zich op integrale en totale wijze verzetten tegen de afbraak van de waarde van het leven. Dat er na tien jaar abortuswet zo weinig verzet meer te bespeuren valt bij christenen, is het gevolg van het feit dat velen zich bij de situatie neergelegd hebben. Ds. Velema schetste een zevental fasen die van protesteren naar promoten voeren, om daarmee de gevolgen van een zwijgende houding te illustreren.

Alle mensen

We leven in een geseculariseerde en functionele samenleving, waarin voor essentiële waarden geen plaats meer is, zo zei hij verder. Het Woord van God blijft bij christenen slechts in de binnenkamer, waar het inderdaad ook hoort, maar het mag daar niet blijven, het moet naar buiten doorklinken op alle terreinen van het leven. Er kunnen voor elk gebod verenigingen opgericht (tegen zondagsontheiling, vloeken, enzovoorts), „maar het gaat niet om deeloplossingen, doch om een integrale levenshouding".

Het is voor hem onmogelijk „om fel tegen abortus te zijn en zich niets van Israël aan te trekken". De Wet van God geldt voor alle mensen. Of de christenen de straat op moeten gaan en acties voeren, daarover zei hij desgevraagd dat dit in ieder geval niet kan zonder de prediking en het gebed. Actievoeren bij abortusklinieken kan alleen als het op verantwoorde manier gebeurt en uit liefde.

Rainbow-directeur drs. L. P. Dorenbos deed ten slotte „nieuwe impulsen" aan de hand „om het geweten wakker te schudden". Dat er ruim tien jaar geleden nog 20.000 mensen de straat op gingen tegen de abortus en nu niet meer, is zijns inziens het bewijs dat „de prediking geïnfiltreerd is". Dorenbos riep op om de geboden integraal op te volgen. Als je niet voor abortus de straat op wilt gaan, leg je in feite ook de andere geboden naast je neer, zo stelde hij. Een van de grootste dwaalleringen van deze tijd is dat mensen die juist van de binnenkamer de stap zetten naar het openbare leven, „op allerlei onderdelen de voet dwars gezet wordt".

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.