+ Meer informatie

Moldavië verklaart zich onafhankelijk

Roemenen: Eerste stap naar hereniging

2 minuten leestijd

KISJINJOV (RTR/AFP) - De zuidelijke Sowjetrepubliek Moldavië heeft zich gisteren onafhankelijk verklaard. Ze is daarmee de achtste republiek die ervoor heeft gekozen zich van Moskou af te scheiden.

Enkele minuten nadat Moldavië zich officieel onafhankelijk had verklaard, erkende de Roemeense regering de nieuwe republiek. Etnische Roemenen maken circa 64 procent uit van de 4,3 miljoen zielen tellende Moldavische bevolking. Moldavië maakte tot het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog deel uit van Roemenië. Als gevolg van het pact dat Sowjetleider Stalin met naziDuitsland sloot, werd Moldavië door de Sowjet-Unie geannexeerd. Voor de Moldavische leiders is de onafhankelijkheid van hun land een eerste stap op weg naar de „hereniging" met Roemenië.

Meer dan 100.000 mensen waren gisterochtend op het plein voor het Moldavische parlement bijeen om de onafhankelijkheid te vieren. De Moldaviërs eisten dat „de belangen van Moldavië op het internationaal niveau worden vertegenwoordigd door Roemenië" en dat Moldavië het Roemeense volkslied overneemt.

Afgevaardigden van het Moldavische parlement in de hoofdstad Kisjinjov stonden van hun zetels op en bejubelden luidruchtig de verkregen onafhankelijkheid. Hoewel de stemming unaniem voor onafhankelijkheid was, bestaat in het Moldavische parlement toch weerstand tegen dit besluit. Vertegenwoordigers van Russische en Turkse minderheden willen deel blijven uitmaken van de SowjetUnie. Zij lieten gisteren verstek ga^n.

De voorstanders van onafhankelijkheid willen dat de Sowjettroepen zich nu terugtrekken en dat de staatsveiligheidsdienst KGB wordt verboden.

Nog geen aansluiting

„Het uitroepen van een onafhankelijke Roemeense staat op het grondgebied dat als gevolg van de geheime aanhangsels bij het Molotov-Ribbentrop-pact met geweld geannexeerd werd, is een beslissende stap in de richting van een vreedzame oplossing van de schandalige gevolgen daarvan voor de rechten en belangen van het Roemeense volk", zo meldde het officiële persbureau Rompres in een stellingname van de Roemeense regering. In heel Roemenië luidden de opp: 33.700 km2 bevolking:4,5 milioen inwoners, waarondef 64% Moldaviêrs, 14% Oekralners 13% Russen en 3,5% Gagaoezen taal: Roemeens en Russisch geschiedenis: in 1940 door de Sovjetunie ingelijfd Oekraïne klokken om de proclamatie te vieren. Duizenden Roemenen trokken gisteren door de centra van Boekarest en andere steden om de onafhankelijkheidsverklaring te vieren.

Officieel is de regering in Boekarest van mening dat aansluiting van het vroegere Bessarabië bij Roemenië op het moment „geen doel van de politiek van Roemenië" is.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.