+ Meer informatie

Staalmeesters na restauratie witter

Tafelkleed zorgt voor grootste verrassing

1 minuut leestijd

AMSTERDAM (ANP) - Het schilderij "De Staalmeesters", dat Rembrandt van Rijn vermoedelijk in 1662 maakte, is door de restauratie veel leesbaarder geworden. De gezichten van de staalmeesters hebben hun gele gloed verloren en de boordjes van hun kleren zijn weer wit. Dat zei J. P. Filedt Kok, directeur Behoud & Beheer/Collectie van het Rijksmuseum, gisteren in Amsterdam bij de presentatie van het gerestaureerde doek.

Het schilderij maakt deel uit van een restauratieproject van zeven late Rembrandts. Inmiddels zijn naast "De Staalmeesters" ook de schilderijen "Zelfportret als de Apostel Paulus" uit 1661 en "Titus als monnik" uit 1660 gereedgekomen.

Datering

De schilderijen zijn door de schoonmaak- en restauratiewerkzaamheden vooral veel helderder van kleur geworden. Zo vormt het tafelkleed van de "Staalmeesters" volgens Filedt Kok een van de grootste verrassingen. „Het kleed licht op". Ook details zijn na de restauratie goed zichtbaar. De handschoenen die een van de Staalmeesters in zijn hand houdt, werden voorheen nog wel eens aangezien voor een stempel. De restauratie laat er geen twijfel meer over bestaan.

Probleem bij de restauratie van het schilderij vormde volgens Filedt Kok onder meer de datering. Het werk is namelijk tweemaal gesigneerd. Aannemelijk is dat Rembrandt de Staalmeesters van 1661 heeft afgebeeld. Deze Staalmeesters, die de controle over de kwaliteit van het laken uitoefenden, hadden een zittingsperiode van een jaar. Het doek zal dus waarschijnlijk in 1662 zijn voltooid.

Tot 25 augustus is het gerestaureerde werk in de Eregalerij van het Rijkmuseum te zien. Daarna reist het doek naar Berlijn, waar het deel uitmaakt van de grote Rembrandttentoonstelling die 11 september wordt geopend.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.