+ Meer informatie

Einde onderzoek zwendel in BV's

In Gelderland en Overijssel

3 minuten leestijd

HENGELO — Met de aanhouding van een acht personen, heeft een rechercheteam, bestaande uit twaalf mensen, een onderzoek naar een zwendel in BV's in Gelderland en Overijssel afgerond. Tot nu toe is komen vast te staan dat goederen ter waarde van 525.000 gulden aan failliet gegane BV's zijn onttrokken.

Volgens officier van justitie, mr. B, W. F. van Riemsdijk, moet er rekening worden gehouden met een hoger bedrag, maar bewijzen hiei-voor zijn niet meer voorhanden omdat een deel van de boekhoudingen door de betrokkene is vernietigd. Het recherscheteam heeft de administratie van twintig BV's kunnen onderzoeken.

De werkwijze van de betrokkenen bestond daaruit dat in het vooruitzicht van een faillissement goederen werden aangekocht zónder te betalen, waarna ze vervolgens aan de BV's werden onttrokken.

De zaak is aan het rollen gekomen tol de curator' in het faillissement van radiatoren- en ketelindustrie in Almelo in mei 1980 aangifte deed van frauduleuze handelingen van de directeur, de 29-jarige D. G. uit Hengelo. Deze bleek voor 160.000 gulden goederen te hebben gekocht zonder ze te betalen. Op deze manier waren twaalf firma's het slachtoffer geworden van deze flessentrekkerij.

Met de aanhouding van G. kwam de recherche op het spoor van een zwendel in BV's, waarop in juni 1980 een speciaal team werd gevormd, bestaande uit politiemensen uit Almelo, Hengelo, Enschede, Arnhem, Zwolle en van de rijkspolitie aangevuld met een rijksaccountant. Dit team is een halfjaar met het onderzoek bezig geweest.

In de loop van de tijd werden de volgende personen gearresteerd: de 32-jarige H. van Z. uit Ede, de 30-jarige R. van de Z. uit Zwolle, de 47-jarige D. K. uit Almelo, de 39-jarige H. V.uit Uden, de 27-jarige J. van O. zonder vaste woon- of verblijfplaats, en de 34-jarige L. K. uit Renkuni. Tevens werd aangehouden de 35-jarige H. S. uit Bunschoten, die samen met de Hengeloër G. van diefstallen wordt verdacht.

Volgens mr. Van Riemsdijk zijn onder de aangehoudenen een aantal personen die bij justitie bekend zijn van eerder begane delicten op dit terrein.

De verdachten zullen bedriegelijke, bankbreuk en flessentrekkerij ten laste worden gelegd. Hét merendeel van de BV's had betrekking op handel in goederen die in de bouwwereld worden gebruikt, vooral isolatiematerialen en zware machines. van een gesprek tussen de gemeente Lelystad en de twee Lelystadse woningbouwverenigingen met het ministerie van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening dat onlangs heeft plaatsgevonden. Dit gesprek volgde op het bestuurlijk overleg met staatssecretaris

Overgangsregelin

Om dit probleem te verzachten he ben het ministerie van Volkshuisv* ting en Ruimtelijke Ordening de j meente Lelystad en de beide wonin bouwverenigingen afspraken gemaa over een overgangsregeling voor huuraanpassing voor 1981. Bij overleg hierover is het onderzoek b trokken dat de woningbouwverenigi in samenwerking met het woonkoste comité heeft ingesteld naar de gevolg in Lelystad van het huurbeleid 1981.

De resultaten van het onderzoek zi len ook worden betrokken bij de beo< deling van het huidige huursystee Met de nu overeengekomen maati gelen wordt tegemoet gekomen aan e groot aantal bezwaren die de huuraa passing 1981 voor een groot aantal L lystadse woningbouwcomplexen zich mee bracht. De uitvoering van de maatregelen wordt in nauw overl tussen de gemeente Lelystad en de bi de woningbouwverenigingen nad uitgewerkt

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.