+ Meer informatie

Belgische Staat wil belang in Sabena verminderen

Vliegmaatschappij zoekt meer kapitaal

2 minuten leestijd

BRUSSEL - De Belgische overheid wil haar belang in de nationale luchtvaartmaatschappij Sabena verminderen van 54,5 procent naar ongeveer 26 procent, wat nog voldoende is om beslissingen te blokkeren.

Dit heeft de Belgische minister van verkeer, Jean-Luc Dehaene, gisteren bekendgemaakt tijdens een persconferentie in Brussel. Deze gedeeltelijke privatisering zal geen gevolgen hebben voor de beoogde samenwerking tussen Sabena, de KLM en British Airways.

Sabena, die 7 miljard Belgische frank (ƒ 383 miljoen) nodig heeft voor onder meer uitbreiding van de vloot en financieringsproblemen door teruggelopen inkomsten, probeert door vergroting van het aandelenkapitaal nieuwe investeerders te lokken. Een woordvoerster van het ministerie van verkeer in Brussel liet desgevraagd weten dat de nieuwe beleggers maximaal 49 procent in Sabena kunnen verkrijgen. Het gedeelte dat overblijft, komt of blijft in handen van semi-overheidsinstellingen. De investeerders moeten bij voorkeur uit

Hollandsch Diep 57 2904 EP Capelle a/d IJssel Tel. 010-4507695
België komen, maar ook buitenlandse belangstellenden zijn welkom, aldus de minister.

Hoe de herfinancieringsplannen van de luchtvaartmaatschappij er precies uit komen te zien, is nog niet duidelijk. Het opstellen van de plannen zal de eerste opdracht worden die de nieuwe voorzitter van de raad van bestuur van Sabena, Pierre Godfroid, bij zijn aanstelling in januari krijgt. Godfroid volgt Carlos van Rafelghem op, die het directiepluche eind dit jaar verlaat. Godfroid zal vóór februari 1991 zijn herfinancieringsplannen bekendmaken.

KLM

Zoals bekend hebben Sabena, British Airways (BA) en KLM plannen om samen te gaan werken in Sabena World Airlines (SWA), die vorig jaar werd opgericht en de luchtvaartactiviteiten van Sabena omvat. KLM en BA nemen daar elk voor 20 procent in deel, terwijl Sabena 60 procent van de aandelen in handen heeft. Een woordvoerder van KLM liet gisteren in een reactie weten dat de plannen van de Belgische overheid niets veranderen aan de voorgenomen samenwerking tussen de drie Europese luchtvaartmaatschappijen.

Die samenwerking heeft overigens nog steeds niet de instemming van de Europese Commissie. De maatschappijen hebben de Commissie enkele weken geleden een schriftelijke toelichting gegeven op hun plannen. Volgens ingewijden in Brussel heeft de Commissie bezwaren tegen onder meer de positie die de Brusselse luchthaven Zaventhem dank zij de samenwerking zou gaan innemen. Bovendien zou zij willen voorkomen dat SWA praktisch het monopolie krijgt op de vliegverbinding tussen de Belgische hoofdstad en Londen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.