+ Meer informatie

TER OVERWEGING

2 minuten leestijd

Ds. J.H. Kuiper (red.), Handboek 2009 van de Gereformeerde Kerken in Nederland. Uitg. Print Media Bedum 2009, 608 blz., € 12,95.

De Geref. Kerken (vrijg.) hebben een moeilijk jaar achter de rug. Rond de generale synode, die in dat jaar vergaderde, spitsen verschillende tegenstellingen zich toe. Dat is overigens een verschijnsel dat o.a. ook in de CGK op te merken is, en het is ook begrijpelijk: allerlei kerkelijke kwesties, bijvoorbeeld rond een Theologische Universiteit of rond een bepaalde gemeente waarbij een beroep op de synode wordt gedaan (via art. 31 K.O.) komen daar ter sprake en er worden uitspraken gedaan. De kroniekschrijver wijst echter ook op een ander gegeven: dat van de vele internetsites, waarop allerlei meningen en oproepen te vinden zijn. Deze vormen een soort ‘publieke tribune’ bij het synodale werk. Dat is niet zo erg; dat wordt het pas wanneer het ook een soort ‘schaduwparlement’ wordt. Soms denk ik dat het dat is, en dan wordt ik daar niet blij van... Los daarvan: het is voor ieder duidelijk dat de GKv in een cruciale periode zijn gekomen als het gaat om de vragen rond ‘waarheid en eenheid’. Wat is de kerkelijke, gereformeerde identiteit, hoe markeer je de grenzen daarvan en de ruimte daarbinnen? Opnieuw: voor de CGK zijn het geen vreemde vragen; laten we elkaar over de kerkmuren heen behulpzaam zijn!

Er lijkt sprake te zijn van een trend van daling van ledental, nu al enkele jaren achtereen. In 2009 daalde het totaal aantal leden met 426, terwijl er 66 belijdenden leden bijkwamen; dus: vergrijzing en uitstroom van doopleden... opmerkelijk is dat er 216 leden naar de CGK vertrokken, terwijl er 49 uit die kerken binnenkwamen. En nog een vergelijking: sinds 1993 Stegen de emeritaatskosten met 139%. Ik vergeleek even: in de CGK met 126%. In beide kerken moet flink gebouwd worden aan de reserve!

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.