+ Meer informatie

Houthandel Key: veel onzekerheid over 'S!

3 minuten leestijd

AMSTERDAM — De directie van NV Houthandel voorheen G. Key onthoudt zich van het uitspreken van een verwachting voor 1981. Een aantal factoren, die van doorslaggevende betekenis kunnen zijn, laten zich namelijk moeilijk voorspellen.

Dit zijn de ontwikkeling van de houtprijzen in de exporterende landen en die van de rentestand en verder de ge

^WATERHOOGTEN

Konstanz 345 onv., Rheinfelden 268 plus 18, Maxau 475 plus 18, Plochingen 141 plus 7, Mannheim 289 plus 10, Stelnbach 156 plus 6,'Mainz 294 plus 11, BIngen 163 plus 6, Kaub 193 plus 1, Trier 263 plus 2, Koblenz 211 plus 5, Keulen 274 plus 1, Ruhrorf 335 min 1, Lobith 947 min 3, Pannerdense kop 918 min 2, Nijmegen 735 min 5, IJsselkop 850 plus 2, Eefde IJssel 382 onv., Deventer 259 onv., Katenreer 42 plus 4, Borgharen 3936 plus 27, Belfeld 1123 min 7, Grave beneden de sluis 505 plus 2.

De minste waterdlepte In de vaargeul Spijk-St. Andrles Is 330 cm. volgen van de weinig rooskleurige vooruitzichten van de bouwactiviteiten, aldus het jaarverslag.

Het afgelopen jaar was teleurstellend. De ruime aankopen van hout door aanvankelijk optimistische afzetverwachtingen voor 1980, leidden door de tegenvallende afzet tot grotere voorraden met als gevolg, dat de prijzen op de Nederlandse markt onder sterke druk kwamen. De concurrentie was bovendien zodanig, dat er geen sprake meer was van een lonend prijsniveau. De situatie werd nog verergerd, doordat hogere voorraden tegen hogere inkoopprijzen een vprdere stijging van de rentelasten tot gevolg hadden.

De omzet in geld steeg van ƒ 67,0 miljoen in 19^9 tot ƒ 70,6 miljoen in 1980. De omzet in hoeveelheden daalde. In de brutowinst van ƒ 16,8 miljoen (1979: ƒ 16,9 miljoen) is verwerkt een toevoeging aade ijzeren voorraad reserve van ƒ 1,19 miljoen (ƒ569.000).

Mede door de van ƒ 1,6 miljoen tot ƒ2,2 miljoen gestegen rentelasten leed houthandel Key een verlies vóór belastingen van ƒ 1,97 miljoen tegen een winst van ƒ 767.000 in 1979. Door het vrijkomen van een bedrag uit belastingen kwam het verlies na belasting uit op ƒ960.000 tegen een winst na belasting van ƒ 498.000 over 1979.

Mais werd mondjesmaat gekocht voor directe behoefte e^i ook van gerst en haver bleven de omzetten beperkt. Op verdere termijnen kocht men wat gerst.

Op de veekoekenmarkt is het van hetzelfde laken een pak. Schoorvoetend heeft de mengvoederindustrie op de boer wat vooruit lopen verkopen op een niveau, dat bij de huidige grondstoffenprijzen, moeilijk haalbaar is.

Cocosschilfers

Cocosschilfers zijn stomend niet 'dringend geoffreerd en een aangekomen partij is op pand gehaald om voor de loco klanten nog materiaal te hebben. Op aflading veranderde er regelmatig wat in de noteringen door de valuta, maar daar bleef het bij.

Lijnschrootpellets en lijnschroot waren niet oninteressant genoteerd, maar ook hier hielden kopers zich ver afzijdig. Maisgluten zijn er voldoende uit boten te koop met gevolg dat de prijken wel wat in reactie kwamen. Op aflading zijn de prijzen wat verlaagd door verkopers om tenslotte eens tot zaken te kunnen komen. Veel haalde dit echter niet uit.

Palmpitschilfers

Palmpitschilfers zijn er voor direct alleen nog wat uit loco partijen te verkrijgen. Op aflading lagen de noterinen ongewijzigd tot vorige week. Soyaschroot is er voldoende met vooral wat aanbod uit boten USA soya.

Tarwegriespellets doen voor loco een forse premie, maar met wat boten import griespellets opkomst lijkt het grootste leed geleden. Op levering doet men niets, want men vindt het prijspeil te hoog. Tapioca is iets duurder geworden met wat vraag naar latere leveringsmaanden.

Lucerne is voor direct nog aan de krappe kant, maar dat is dra gebeurd met dit prachtige zomerweer. Mais en rijstevoermeel gaan maar sporadisch van de hand.

Pulp veranderde weinig. Hollandse pulpbrokjes zijn een luxe artikel geworden met citrusprijzen uit boten en van opruinïpartijen USA pulpbrokjes. Om campagne doet men niet en houders verlaagden de prijzen wat om te kunnen verkopen. Citrus op aflading was eveneens lager.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.