+ Meer informatie

Groot-Brittannië en IJsland bereiken visserij-akkoord

Britse vissers ernstig teleurgesteld

3 minuten leestijd

OSLO — Groot-Brittannië en IJsland hebben dinsdag een akkoord bereikt over een tussentijdse regeling van de Kabeljauwoorlog tussen beide landen. Dit heeft een woordvoerder van het Noorse ministerie van buitenlandse zaken meegedeeld.

Het akkoord, dat van nu tot 1 december loopt, werd getekend na twee dagen van harde onderhandelingen tussen de Britse minister van buitenlandse zaken Crosland en zijn Uslandse ambtgenoot Agugustsson. Krachtens het akkoord wordt het Britse vissen binnen de door IJsland eenzijdig uitgeroepen 200 mijls-visserijzone beperkt tot gemiddeld 24 treiters per dag. Deze moeten, vissend, ten minste 20 mijl van de IJSlandse kust verwijderd blijven.

Groot-Brittanië belooft verder dat zijn treilers niet zullen opereren in gebieden en op tijden die door de Uslandse autoriteiten voor Uslandse vissersschepen zijn verboden, om jonge of kuitschietende vissen te beschermen.

Controle

De Uslandse kustwacht heeft het recht elke Britse treiler die ervan wordt verdacht de overeenkomst te schenden, aan te houden en te onderzoeken. Een schip dat in overtreding is, zal niet meer binnen de visserijzone mogen vissen.

Na 1 december zullen de Britse schepen slechts binnen de zone mogen vissen „in die mate waarin regelingen, overeengekomen met de Uslandse regering voorzien". Volgens welingelichte zegslieden zouden die regelingen hetzij op basis van door de zeerechtconferentie van de Verenigde Naties bereikte besluiten, hetzij via onderhandelingen door de Europese Gemeenschap gemaakt kunnen worden.

„Oorlog gewonnen"

Op een persconferentie in Oslo verklaarde Agustsson dat zijn land de Kabeljauwoorlog aan de confeientietafel had gewonnen. Volgens hem zou IJsland een dergelijk akkoord al zes maanden geleden hebben getekend als de Britse houding dat mogelijk had gemaakt. De minister beschreef het resultaat van Oslo als een overwinning voor IJsland en voor die landen, die voor een 200 mijls-zone strijden. Hij voegde daaraan toe dat Groot-Brittannië daar zelf ook ooit toe zou kunnen behoren.

Crosland

Zijn Britse ambtgenoot, Crosland, vertelde de pers dat de door Reykjavik in februari verbroken betrekkingen tussen Groot-Brittannië en IJsland „binnen twee dagen" zouden worden hersteld. Hij deelde verder mee dat zijn land dit akkoord had gesloten „in de context van de onverbiddelijke wereldomvattende beweging naar 200 mijls-grenzen." Groot-Brittannië zou de EG vragen zo snel mogelijk onderhandelingen te beginnen voor een meerjarig visserij-akkoord.

Luns tevreden

In een in Brussel uitgegeven verklaring heeft de secretaris-generaal van de NAVO Luns, zich tevreden getoond over de wijze waarop het Atlantisch Verbond het akkoord heeft helpen bereiken en de door Noorwegen gespeelde sleutelrol toegejuicht. Luns zelf heeft verscheidene malen getracht het conflict tussen de NAVO-bondgenoten te regelen.

„Akkoord is ramp"

Vissers en sommige parlementsleden in Engeland hebben het dinsdag tot stand gekomen visserij-akkoord bestempeld als „verraad" en ,,capitulatie". Een woordvoerder van de federatie van Britse visserij zei: ,,We waren op het ergste voorbereid. Dit is het ergste". Hij noemde de maatregel een ramp voor de visserij en in het bijzonder voor de treilervloot die de laatste anderhalf jaar al zware verliezen had geleden. Volgens de vissersfederatie zal het akkoord tot gevolg hebben dat 1500 vissers zonder werk raken en dat zeker 7.500 arbeidsplaatsen aan de wal verloren gaan. De federatie wil dat de Britse vissers schadeloos worden gesteld en zij stelt zich voor acties te ondernemen tegen Uslandse vissersschepen die in de buurt van de Britse kust vissen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.