+ Meer informatie

EG akkoord met steun aan Sabena

2 minuten leestijd

BRUSSEL (ANP) De EG-commissie gaat akkoord met de steun die de Belgische overheid aan de nationale luchtvaartmaatschappij Sabena wil geven. Een woordvoerder in Brussel heeft dat gisteren meegedeeld.

Maar de Commissie heeft wel een aantal voorwaarden gesteld. Zo mag de Belgische overheid, na deze reddingsoperatie, geen nieuwe steun meer aan Sabena geven. Verder moet België op de nationale luchthaven van Zaventem meer ruimte geven aan de concurrenten van Sabena en de monopoliepositie van het bedrijf op die luchthaven moet dus verdwijnen. Ook moet Sabena zich houden aan het herstructureringsprogramma dat de Belgische overheid als voorwaarde voor de steunverlening heeft gesteld.

De Belgische regering heeft op 5 april van dit jaar bij de EG-commissie gemeld dat ze een bedrag van omgerekend ongeveer 1,95 miljard gulden in het noodlijdende luchtvaartbedrijf wilde steken. Het gaat om het zetten van een streep door een schuld van 900 miljoen die Sabena nog aan de staat had, om het aandragen van 555 miljoen gulden vers kapitaal en het verstrekken van nog eens een half miljard gulden zodra Sabena een nieuwe partner heeft gevonden.

Over een nieuwe samenwerkingsvorm is Sabena, volgens topman Pierre Godfroid, in gesprek met Air France en met British Airways. Een eerder geplande samenwerking tussen KLM, British Airways en Sabena sprong eind vorig jaar af. KLM en British Airways kregen de ruim 100 miljoen gulden die ze elk (in ruil voor een aandeel van 20 procent) in de nieuw gevormde maatschappij Sabena World Airlines (SWA) hadden gestoken, terug.

Het saneringsplan dat Sabena, in ruil voor de staatshulp, moet uitvoeren omvat onder meer het laten verdwijnen van 2.200 van de in totaal 12.500 banen bij de luchtvaartmaatschappij. Ruim 1.100 personeelsleden moeten met een gedwongen ontslag genoegen nemen.

Als Sabena een nieuwe partner vindt moet de EG-commissie opnieuw haar goedkeuring voor een samenwerking geven. Die zaak staat dus los van de nu door de Commissie toegestane staatssteun.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.