+ Meer informatie

„Velen gaan naar Lourdes, maar het christendom is in Israël begonnen''

Zvi Nevo per 1 augustus nieuwe directeur IsraëKsch Verkeersbureau in Amsterdam

5 minuten leestijd

JERUZALEM - Al meer dan dertig jaar werkt Zvi Nevo voor het Israëlische ministerie van toerisme. Op 1 augustus zal hij zijn post in Jeruzalem verruilen voor een taak in Amsterdam. Daar wordt hij de nieuwe directeur van het Israëlisch Verkeersbureau voor de Benelux. Zijn vrouw, zoon (13) en dochter (11) gaan mee. Zijn taak: Nederlanders, Belgen en Luxemburgers in het vliegtuig naar Tel Aviv krijgen.

Deze zomer waren er vacatures bij de Israëlische verlceersbureaus in Londen, Amsterdam, Stocliholm en Milaan. „Il< koos Amsterdam om verschillende redenen", zegt hij. „In de eerste plaats omdat er een goede relatie tussen Israël en Nederland bestaat. Als je werkt in een land met een goede atmosfeer, heb je sneller succes.

Ten tweede heeft het aantal toeristen uit dit gebied zijn hoogtepunt nog niet bereikt. Ten derde ben ik persoonlijk geïnteresseerd in WestEuropa. Ik wil graag dat mijn kinderen iets oppikken van de talen en de Europese cultuur". Zijn kinderen zullen naar een Engelstalige internationale school gaan.

Sabra

Zelf is de nu 51-jarige Nevo een sabra (een in Israël geborene). Zijn ouders trokken voor de oorlog vanuit Litouwen naar het toenmalige Palestina. Zijn kinderen zijn geen sabra's. Hij is namelijk vijf en een half jaar directeur van het bureau voor toerisme in Johannesburg geweest en in deze periode werden zijn kinderen geboren.

Op het ministerie in Jeruzalem heeft hij diverse functies bekleed. Hij was directeur van personeelszaken en directeur voor toerisme in de Jeruzalem-regio. De laatste jaren was hij directeur voor het toerisme tussen Egypte en Israël. Ook behoorde het tot zijn taak toezicht te houden op de grensovergangen als Rosj Hanikra (naar Libanon), Rafiah (naar Egypte) en de beroemde Allenby- en Adam-bruggen (naar Jordanië).

„Wat Israël betreft leggen wij de mensen geen enkele restrictie op om via de bruggen van of naar Jordanië te reizen", zegt hij. „We hanteren hier dezelfde visa-regelingen als op de luchthaven Ben Goerion. Er zijn twee aparte terminals. Een voor de Arabische reizigers en een andere voor diplomaten, geestelijken en toeristen uit westerse landen. Maar als mensen naar Jordanië doorreizen, moeten ze wel van tevoren een visum voor dat land aanvragen".

Egypte

Hij vertelt dat uit Libanon momenteel alleen mensen van de milities van de Verenigde Naties als toerist naar Israël komen.

Wat het toeristenverkeer naar Egypte betreft, valt op dat Israëliërs meer naar Egypte reizen dan vice versa. De getallen: in 1987 bezochten 59.000 Israëliërs Egypte, en ruim 3000 Egyptenaren Israël, In 1990 trokken 28.500 Israëliërs naar Egypte, terwijl slechts 2000 Egyptenaren Israël bezochten.

Volgens Nevo zijn deze verhoudingen te verklaren. „In Egypte maakt slechts een klein percentage van de bevolking reizen naar het buitenland. En als de Egyptenaren reizen, willen ze eerst naar bestemmingen als Europa en Amerika en ze denken niet zo zeer aan Israël". Van zijn volksgenoten zegt hij dat weliswaar niet iedereen in staat is buitenlandse reizen te maken, maar „als je ze de kans geeft, rennen ze over de hele wereld". Zelfs tot in India. Enkele weken geleden leidde dat tot een tragisch incident: een groepje werd gekidnapt en toen de ontvoerders er achter kwamen dat ze joods waren, besloten ze hen te doden. De Israëliërs, net uit militaire dienst, vochten zich vrij, maar een van hen verloor het leven.

Veel te bieden

Na aankomst in Nederland zal Nevo eerst twee weken een intensieve cursus Nederlands volgen, in een afgezonderde omgeving, waar je, zo zegt hij, „niet meer uitkomt voordat je Nederlands spreekt".

Uit contacten met mensen uit de reiswereld en de toerismesector in de Benelux valt te concluderen wat de behoeften van de vakantiegangers zijn en hoe Israël hierin kan voorzien. Israël heeft volgens hem veel te bieden. Hij noemt het „gezondheidstoerisme": de warmwaterbronnen in Galilea en de Negev.

Vrij onbekende takken waar hij veel van verwacht, zijn het „woestijn- en natuurtoerisme". De woestijn vormt een „unieke markt" voor Nederlanders en Belgen, om de simpele reden dat zij zelf geen woestijngebied kennen. Ook op het gebied van de aloude pelgrimage is de markt nog niet verzadigd. („Velen gaan naar Lourdes, maar het christendom is hier begonnen").

Ook denkt hij aan de reizen voor professionals. „Ik weet dat Nederland bekend is om de melk en de koeien, maar wij hebben hier ook onze verworvenheden. Voor mensen die in de agrarische sector werken, is het erg interessant eens te kijken hoe wij de zaak hier aanpakken". Ten slotte denkt Nevo ook aan de „beloningsreizen" (die bedrijven aan personeelsleden aanbieden bij topprestaties) en aan een verdere uitbreiding van de internationale conferenties, die met name in Jeruzalem al veel worden gehouden.

Niet duur

In Amsterdam zal Nevo een kantoor met vier mensen leiden. „Ik zal met hen een overeenkomst sluiten. Zij leren mij Nederlands en ik onderwijs hen Hebreeuws". Volgens hem zullen alle werkzaamheden die de stimulering van het toerisme naar Israël beogen tot zijn takenpakket behoren. Hij verwacht dat hij zal spreken voor speciale bijeenkomsten („seminars of ontbijtsamenkomsten") van potentiële vakantiegangers, mensen in de toeristenbranche of voor de media. En verder behoort het tot zijn takenpakket te zorgen dat alle belangrijke toeristische informatie wordt gepubliceerd. „Ik zal alles moeten doen wat maar mogelijk is, tot het brengen van koren voor het Kerstfeest in Bethlehem toe".

Nevo ontkent met klem dat Israël een duur vakantieland is. Volgens hem is er voor elke beurs iets te krijgen. De een wil in een chic restaurant een biefstuk voor 60 gulden, de ander is tevreden met een falafel (een broodje met groente)

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.