+ Meer informatie

„NutraSweet gedraagt zich als monopolist"

1 minuut leestijd

MAASTRICHT - De Maastrichtse producent van kunstmatige zoetstoffen (zoetjes voor onder andere de Icoffie) Holland Sweetener Company, een joint-venture van DSM en de Japanse onderneming Tosoh, heeft een juridische overwinning behaald in Canada op NutraSweet, de grootste zoetstoffenfabrikant ter wereld.

De Canadese commissie voor concurrentieverhoudingen heeft NutraSweet, dat tot het MonsantD-concern behoort, opgedragen diverse "anticoncurrentiebepaHngen" in leverancierscontracten te schrappen. Volgens de commissie maakte NutraSweet misbruilc van zijn dominante positie op de markt voor aspartaam. Aspartaam is een laagcalorische zoetstof met de smaak van suiker, maar met een 200 maal sterkere zoetkracht. De stof wordt veel gebruikt bij de produktie van light-frisdranken.

In contracten die NutraSweet afsloot met de afnemers werd onder andere bepaald dat alleen hun produkten gebruikt mochten worden, waardoor de onderneming een monopoliepositie kon innemen. Volgens een woordvoerder van HSC moet de beslissing van de Canadese commissie als een overwinning worden gezien.

Verder heeft HSC, die volgens eigen zeggen nog de enige onafhankelijke producent van de zoetstof in de wereld is naast NutraSweet, nog juridische procedures lopen tegen de Amerikaanse concurrent. De Nederlandse onderneming probeert in de VS het patent van de concurrent onderuit te halen. Voor het gerechtshof in de staat Delaware zal op 19 oktober een hoorzitting plaatsvinden. De markt in de Verenigde Staten, de grootste ter wereld met een afzet van 800 miljoen dollar, is tot en met 1992 beschermd door het patentrecht op aspartaam voor NutraSweet.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.