+ Meer informatie

Partijen respecteren bestand Gaza

2 minuten leestijd

TEL AVIV – De wapenstilstand die Israël en de Hamasbeweging woensdag sloten, is na meer dan een etmaal nog ongeschonden. Het Israëlische leger meldde vanmorgen dat er sinds woensdag middernacht geen raketten meer vanuit de Gazastrook in Israël zijn neergekomen. De Israëlische luchtmacht voerde ook geen aanvallen meer uit op Gaza.

Het staakt-het-vuren ging woensdagavond om 20.00 uur (Nederlandse tijd) in. Daarna kwamen er nog wel enkele raketten in Israël terecht, maar die richtten geen schade aan.

Minister van Defensie Ehud Barak waarschuwde er gisteren voor dat Israël de aanvallen op Gaza ieder moment kan hervatten als het staakt-het-vuren geen stand houdt. De wapenstilstand „kan negen dagen duren, negen weken of langer, maar als het staakt-het-vuren geen stand houdt, weten we wat we moeten doen”, zei hij voor de radio.

In de Gazastrook werd de wapenstilstand gisteren gevierd als een overwinning, nadat sinds 14 november 163 Palestijnen en 6 Israëliërs in de strijd rond Gaza waren omgekomen. Een Israëlische militair overleed gisteren aan zijn verwondingen die hij had opgelopen bij een raketaanval enkele uren voordat het staakt-het-vuren van kracht werd. Het dodental aan Israëlische zijde kwam daarmee op zes.

Op de Jordaanoever kwam het de afgelopen dagen tot gewelddadige protesten in verband met de aanvallen van Israël op doelen in de Gazastrook.

Tijdens de betogingen op de Westelijke Jordaanoever werden twee Palestijnen gedood. Het gebied staat onder leiding van de door de VS gesteunde president Mahmud Abbas, maar veel inwoners van de Westoever zijn aanhanger van de Hamasbeweging.

Israëlische veiligheidsdiensten hebben arrestaties verricht in verband met de aanslag op een bus woensdag in Tel Aviv. Dat meldden Israëlische media gisteren.

Door de bomaanslag raakten meer dan twintig mensen gewond. De meeste arrestaties zouden zijn verricht op de Westelijke Jordaanoever. Een van de verdachten zou een Arabisch- Israëlische man zijn uit het plaatsje Taibeh in Israël. De verdachten zouden gelieerd zijn aan de Palestijnse organisaties Hamas en de Islamitische Jihad.

De Arabisch-Israëlische man zou de bom hebben geplaatst bij de bus, waarna Palestijnse handlangers deze op afstand tot ontploffing brachten met behulp van een mobiele telefoon. De politie gaf verder geen informatie over hun identiteit en het exacte aantal aangehouden verdachten.

Honderdduizenden kinderen hebben door de beschietingen tussen strijders in de Gazastrook en Israël een trauma opgelopen, zei de VN-commissie voor kinderrechten gisteren. Onderzoekers verwachten dat de crisis verwoestende en blijvende gevolgen voor de kinderen zal hebben.


Bestand Gaza

Staakt-het-vuren tussen Israël en Hamas houdt vooralsnog stand.

Minister Barak waarschuwt dat strijd snel kan worden hervat.

Israëlische politie arresteert verdachten van aanslag op bus Tel Aviv.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.