+ Meer informatie

Afspraken over schone duwbak

1 minuut leestijd

ROTTERDAM (ANP) - Het Gemeentelijk Havenbedrijf van Rotterdam heeft gisteren met het bedrijfsleven, het ministerie van VROM en Rijkswaterstaat afspraken gemaakt om te voorkomen dat ladingsresten uit duwbakken in de Rotterdamse haven verdwijnen. Afgesproken is dat uiterlijk in 1995 alle duwbakken vacuttmschoon moeten zijn, voordat zij worden gebruikt voor een nieuwe lading.

De afspraken gelden voor het hele land, maar zijn vooral voor Rotterdam van belang. In het Rotterdamse havengebied verdwijnt jaarlijks 70 tot 80 procent van de ladingresten.

Uit onderzoek is gebleken dat elk jaar tussen de tien- en vijftienduizend ton aan ladingresten uit duwbakken in de haven terechtkomt. Deze resten van zogenoemde droge bulk bevatten onder meer voor het milieu gevaarlijke fosfaten en ertsen. Vorig jaar oktober is elf dagen lang de restiading van 200 duwbakken verzameld. In totaal was het 56 ton, dat uiteindelijk als chemisch afval moest worden afgevoerd.

Veel droge bulk wordt per duwbak vervoerd. In de laatste tien jaar is het vervoer per duwbak zelfs vertienvoudigd. In een duwbak wordt de ene keer graan vervoerd, een volgende keer kolen en dan weer fosfaten. Om de bak voor een volgende lading schoon te krijgen, worden resten overboord gegooid of verdwijnen ze met spoelwater in het water. De hoeveelheid restiading kan, afhankelijk van de waarde van de lading, oplopen van 200 tot 2000 kilogram.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.