+ Meer informatie

Koning Juan Carlos stuurt Navarro weg

Verwarring in Spanje

3 minuten leestijd

Luitenant Generaal Fernando de Santiago Y Diaz de Mendivil is donderdag benoemd als interim-premier nadat eerder op de dag zijn voorganger Arias Navarro was afgetreden, zo heeft liet Spaanse ministerie van voorlichting beleend gemaakt. Navarro heeft gistermiddag geheel onverwacht koning Juan Carlos zijn ontslag aangeboden, dat dat de laatste Ogenblikken heeft aanvaard.

De 66-jarige generaal Diaz de Mendivil fungeerde onder Arias als vice-premier voor militaire aangelegenheden. Hij zal in functie blijven tot de Koning een nieuwe premier heeft gekozen uit de lijst van drie namen die de Raad van was afgetreden tijdens zijn bezoek aan Koning Juan Carlos.

Uit hoge regeringsbronnen is echter vernomen dat Juan Carlos de vroegere burgemeester van mMadrid en ex-politiechef zou hebben gezegd dat hij zijn aftreden verlangde voor de bestwil van het land.

Verwarring

De Spaanse Linkse Alliantie heeft het aftreden van Navarro toegejuicht en zei dat hierdoor de weg kan worden vrijgemaakt voor een door het volk gekozen regering. Een van de kanshebbers voor het premierschap is luitenant generaal Manuel Gutierrez Mellado, de vroegere militaire bevelhebber van de Noordafrikaanse enclave Ceuta.

Door het aftreden van Navarro, en daarmee het hele kabinet is het onzeker wat er gaat gebeuren met de drie hervormingsgezinde ministers in de regering - minister van Binnenlandse Zaken José Maria de Areilza en minister van Justitie Antonio Garrigues. Zij kunnen alle drie herbenoemd worden in de nieuwe regering.

De keuze van een nieuwe premier hangt echter af van het ultra-rechtse Raadgevende lichaam van de Koning. Deze 17 leden tellende Raad dwong Juan Carlos vorig jaar na de dood van Franco Navarro aan te stel-' len als premier ondanks de pogingen van de Koning om de weg vrij te maken voor een kandidaat, die meer liberaal gezind was.

Navarro, een trouw Franco-aanhanger tijdens diens regime, steunde de hervormingsprogramma's vaivhet nieuwe bewind maar weigerde zijn volledige steun te geven aan het afbreken van vele van de instellingen. Die Franco tijdens de 36 jaar, die hij aan de macht was, had ingesteld.

Krachtproef

De regering van Navarro slaagde er vorige maand niet in om het Rechtse Parlement te dwingen strafrechtelijke hervormingen goed te keuren waardoor de nieuwe wet zou kunnen worden toegepast. Het Parlement, dat voor 80 procent bestaat uit door Franco aangewezen personen, weerhield de hervormingen van de regering door te dreigen met 200 stemmen tegen het voorstel. Dit was niet genoeg om te voorkomen dat er een twee-derde meerderheid het regeringsvoorstel zou goedkeuren, maar kennelijk wel genoeg om Navarro en het kabinet ervan af te laten zien de kwestie inderdaad aan de orde te stellen.

Het aftreden van Arias komt een week na een ontmoeting tussen tegenstanders van de regering en de vader van Koning Juan Carlos, Don Juan de Borbon Y Battenberg, in Lissabon. Don Juan woont al in ballingschap in Portugal. De centrumlinkse tegenstanders van de regering van Navarro zouden Don Juan hebben gezegd dat als Navarro niet verwijderd werd zij zich openlijk zouden keren tegen de monarchie.

Regeringsbronnen hebben gezegd dat dit geen reden kan zijn voor het optreden van de Koning. Het is echter bekend dat zijn liberale vader veel politieke invloed uitoefent op zijn zoon.

Onder druk van zowel de rechter- als de linkerzijde lijkt het erop dat Juan Carlos tot deze stap is gekomen om vast te houden aan de hervormingen, die hij in het openbaar heeft beloofd te zullen laten doorvoeren.

De Linkse Socialistische Arbeiderspartij (PSOE) omschreef het aftreden van de Premier als bewijs van de „politieke onsamenhangendheid" die deze partij sinds de dood van Franco heeft gehekeld. Het aftreden van Navarro was een duidelijke verrassing voor de meeste politici.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.