+ Meer informatie

Misdaad in Polen

1 minuut leestijd

WARSCHAU — De Poolse overheid heeft vorige week het hand over hand toenemen van de misdaad en geweldpleging besproken. Een lid van het politburo schreef het toe aan „zichtbare vermindering van de discipline onder de bevolking". Kazimierz Barcikovski zei na de bijeenkomst van het pohtburo dat de misdaad in de eerste vier maanden van dit jaar met 26 procent was toegenomen in vergelijking met dezelfde periode van 1980.

In veel gevallen verhinderden boze menigten dat de politie de orde herstelde en lastercampagnes tegen de politie hadden de openbare orde ondermijnd, zei hij. „Democratie kan niet op één lijn staan met anarchie", aldus Barcikovski. „Een voorwaarde van democratie is bescherming , van de belangen van de burger en de samenleving, en discipline is noodzakelijk voor het functioneren van de openbare diensten".

De Poolse politie heeft onlangs melding gemaakt van een zeer grote toerieming van het aantal moorden, aanrandingen, diefstallen en drugsgebruik onder jongeren. Veel sterfgevallen waren het gevolg van dronkemansruzies.

Barcikovski zei dat het aantal verkeersongelukken met 12.9 procent was toegenomen in vergelijking met vorig jaar en dat zij bijna duizend levens hadden geëist. Hij weet dit aan automobilisten die met drank op achter het stuur zaten en aan overheden die de wet niet streng genoeg toepasten. Uit officiële cijfers die in Warschau werden gepubliceerd bleek dat de Polen vorig jaar in winkels' waar alleen met harde valuta gekocht kan worden, een kleine 250 miljoen gulden uitgaven aan sterke drank. De omzet lag 4.7 procent boven die van 1980.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.