+ Meer informatie

Verwarrende berichten over strijd in Somalië

Strijd in Mogadisjoe woedt nog

2 minuten leestijd

NAIROBI (RTR/DPA) - In de Somalische hoofdstad Mogadisjoe werd vandaag nog steeds strijd geleverd tussen regeringstroepen en verzetsstrijders van het Verenigd Somalisch Congres (USC). Door de gevaarlijke situatie in de stad kon de evacuatie van de laatste groep buitenlanders gisteren niet doorgaan.

Een Italiaanse evacuatiecommissie zei in de Keniaanse havenstad Mombassa dat vandaag opnieuw een vliegtuig zal worden gestuurd om de laatste buitenlanders op te halen. De Franse marine slaagde er wel in met behulp van helikopters 47 westerlingen in de Somalische kuststad Merka in veiligheid te brengen. Sinds afgelopen zaterdag zijn ruim 700 buitenlanders geëvacueerd uit de hoofdstad.

Ooggetuigen verklaarden dat Mogadisjoe na tien dagen van gevechten is veranderd in een spookstad, waar de wet van de jungle heerst en soldaten en rebellen aan het plunderen zijn geslagen. Er is geen stroom, water en voedsel meer. Het ambassadegebouw van de Verenigde Staten en de vertegenwoordiging van de Europese Commissie zijn vorige week eveneens door plunderaars leeggehaald, aldus het Amerikaanse ministerie van buitenlandse zaken in Washington.

Siad Barre

Eerder had het USC verklaard „90 procent" van de stad onder controle te hebben en dat de overwinning nog slechts „een kwestie van uren" is. Alleen het gebied rond het vliegveld is volgens het USC nog in handen van de regeringstroepen. Maar leden van Artsen zonder Grenzen (AzG), die maandag met medicijnen naar Mogadisjoe vlogen, zeiden dat de regering nog steeds het grootste deel van de stad onder controle heeft.

Nadat de staatsradio gisteren de hele dag uit de lucht was geweest, werden 's avonds de uitzendingen hervat met de mededeling dat het stilzwijgen te wijten was aan een stroomstoring. Een woordvoerder van Artsen zonder Grenzen in Brussel zei dat de AzG-delegatie in Mogadisjoe niet verwacht dat er spoedig een einde komt aan de gevechten.

Het is nog steeds onduidelijk waar president Mohamed Siad Barre zich bevindt. Geruchten als zou hij naar de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) zijn gevlucht, werden maandag door de Somalische ambassades in Londen en Rome tegengesproken. Deze geruchten kwamen in de VAE in omloop nadat maandag een Somalisch toestel in Aboe Dhabi was geland. Volgens Somalische bronnen bevonden zich onder de passagiers familieleden van Barre en zijn ministers.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.