+ Meer informatie

CDA berust in beleid inzake Zuid-Afrika

Dissidenten steunen motie oppositie niet

1 minuut leestijd

DEN HAAG — Het CDA berust in het door de regering gevoerde beleid ten aanzien van Zuid-Afrika en accepteert dat tijdens deze kabinetsperiode geen olieboycot zal worden ingesteld. Moties van de oppositie waarin het beleid wordt afgekeurd en betreurd zijn vanmiddag door de Tweede kamer verworpen.

De grootste regeringspartij heeft het minister Van der Klaauw (Buitenlandse zaken) gisteren niet moeilijk gemaakt. Een deel ervan, waaronder woordvoerder Scholten, blijft overtuigd van de noodzaak van een olieembargo en is teleurgesteld dat het kabinet deze stap niet heeft willen zetten. De desbetreffende fractieleden hebben hun teleurstelling evenwel geen gestalte gegeven door de moties van de oppositie te steunen. ,,Ons doel is niet de val van het kabinet-Van Agt, maar van de regering-Botha", aldus Scholten. heidsregime moet toenemen, de economische steun aan de zwarte landen moet worden uitgebreid en er dient gestreefd te worden naar vrijheid en zelfstandigheid van het volk van Namibië.

Aangaande economische maatregelen tegen Zuid-Afrika denkt men behalve aan een olieboycot ook aan een investeringsbeperking en een vermindering van de import uit dat land. PvdA, D'66, PPR en PSP drongen tijdens het Kamerdebat opnieuw aan op een eenzijdig olie-embargo. In hun visie is dit het laatste middel om langs vreedzame weg een oplossing te bewerkstelligen van de problemen in dit deel van de wereld. Waltmans (PPR) diende een motie in waarin het regeringsbeleid wordt afgekeurd. In een motie van Ter Beek (PvdA) en Brinkhorst (D'66) wordt het gevoerde beleid betreurd.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.