+ Meer informatie

TER OVERWEGING

2 minuten leestijd

Drs. R.W.J. Soeters e.a. (red.,), Jaarboek 2011 van de Christelijke Gereformeerde Kerken in Nederland. Uitg. Buijten & Schipperheijn 2011, 292 blz., € 10,70.

Een felicitatie aan het adres van de redactie: het bekende Jaarboek (ditmaal in rode omslag) ziet er weer keurig verzorgd uit. Daar heeft ongetwijfeld veel werk in gezeten, maar de kerken zijn er dan ook elk jaar weer zeer mee gediend.

ledere keer weer doet de redactie haar best om verbeteringen door te voeren. Zo is nu een inhoudsopgave opgenomen, zodat ieder kan zien hoe het jaarboek is ‘opgebouwd’.

Uiteraard zijn we benieuwd naar de statistieken. Het ledental laat een kleine groei zien: 74 in de plus. Dat is niet te danken aan het resultaat van het grensverkeer met andere kerken, want dat eindigde licht in de min; het gaat om een geboorteoverschot. In het genoemde grensverkeer valt op dat de PKN (in welke vorm dan ook) nogal wat aantrekkingskracht heeft. Naar mijn indruk gaan er iets minder mensen dan in het verleden naar evangelische kerken, maar dat zal mede te maken hebben met het feit dat de uitloop naar de vrije Baptisten in Drachten, die enkele jaren geleden erg groot was, vrijwel tot stilstand is gekomen. 92 buitenkerkelijken sloten zich bij de CGK aan. De schrijver van het jaaroverzicht zegt terecht: “Wie zou daar niet oprecht blij mee zijn?’ Daar staat tegenover dat 550 leden zich onttrokken of naar geen kerk gingen – in totaal een middelgrote gemeente – ‘en wie zou daar niet oprecht verdrietig van worden?’

Enkele artikelen zijn opgenomen: over de opgeheven gemeente van Lutjegast, over de generale synode van 2010 en over Joodse volgelingen van Jezus.

Volmaakt zal het jaarboek nooit worden (voorbeeldje: het totaal aantal leden van de CGK/GKV te Surhuisterveen klopt niet), maar dat nemen we de redacteuren allerminst kwalijk. Er moeten ook zo enorm veel gegevens verwerkt worden! Voor al die noeste arbeid danken we de breeders hartelijk.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.