+ Meer informatie

New Brunswick; een arm Canadees gewest

DE WERELD ROND 195

3 minuten leestijd

Met New Brunswick zijn we in de eerste van een groep provincies aangekomen die de Canadezen aanduiden als „The Maritimes". Deze maritimes of Atlantische provincies liggen aan de oostkust van het land en hebben alle havens aan de Atlantische Oceaan. Behalve New Brunswick behoren ook New Foundland, Prince Edward Island en Nova Scotia ertoe.

De zeeprovincies worden wel aangeduid als de ,,arme neefjes" van Canada. Dat is geen wonder, de ontwikkeling ervan is sterk achtergebleven. De werkloosheidscijfers hebben er schrikwekkende hoogten bereikt. In de nu aan de beurt zijnde provincie bedraagt zé tvissen de 12 en de 15 procent. De slechte economische vooruitzichten hebben ervoor gezorgd dat duizenden jongeren wegtrokken, eerst naar British Columbia en tegenwoordig ook naar het rijke Alberta. De laatste jaren is deze exodus wat kleiner geworden. De bevolking van de zeeprovincies lijkt zich meer neer te leggen bij de voor Canadese begrippen lage levensstandaard. Bovendien is het milieu in deze gewesten nog niet zo vervtiild als in de dichtbevolkte gebieden van Canada.

Kleine provincie

New Brunswick behoort tot de kleinere provincies. Het is slechts twee maal groter dan Nederland. Er wonen iets meer dan 700.000 mensen en de bevolkingsdichtheid bedraagt gemiddeld tien mensen per vierkante kilometer. De diepzeehaven Saint John is de grootste stad, met 135.000 inwoners. Tweede stad is Moncton met meer dan 50.000 inwoners terwijl de hoofdstad Fredericton amper 40.000 inwoners telt.

Men zou oppervlakkig stellen dat de provincie juist welvarend zou kunnen zijn door de aanwezigheid van de havens aan de Atlantische Oceaankust. Het probleem dat zich voordoet is echter dat de afstand naar het hart van Canada, de dichtbevolkte industriecentra van Ontario en Quebec, ongeveer duizend kilometer bedraagt. Vandaar dat de secundaire industrie maar nauwelijks van de grond komt. Investeerders schrikken terug voor de hoge transportkosten die zij moeten betalen om hun produkten naar het oosten te krijgen.

Houtproduktie

Vanouds staat New Brunswick bekend als een centrum voor de houtproduktie. Nog altijd is de provincie voor driekwart met bomen bedekt. De groei van de wouden wordt begunstigd door het klimaat. De temperaturen kuimen variëren van -34 graden Celsius in de winter tot 32 graden in de zomer. Daarbij komt nog een gemiddelde sneeuwval van bijna 2,5 meter per jaar terwijl de regenval jaarlijks ongeveer 1100 milimeter bedraagt.

Ongeveer de helft van de economische activiteiten heeft alles te maken met de bosbouw. De handel in hout, pulp en timmerhout is van belang terwijl er verder veel houtverwerkende bedrijven zijn (bijvoorbeeld meubelen). Zoals we ook al in British Columbia zagen wordt voor elke gekapte boom een nieuwe geplant. Het bosareaal is dan ook eerder groter dan kleiner geworden. De wouden worden doorsneden door honderden rivieren en meren. Er zijn geweldig veel elanden en ook duizenden herten, waarop in de herfst flink wordt gejaagd.

Visstand kleiner

Door de lucht- en watervervuiling, die ook hier al doordringt, is de visstand (zalm) nogal teruggelopen in het binnenland. Hetzelfde geldt ook voor de visgronden voor de kust. Vooral door overbevissing is de stand verkleind hetgeen veel vissers brodeloos heeft gemaakt, of nog armer dan ze al waren.

Bxiiten Quebec heeft New Brunswdck de grootste Franstalige minderheid van Canada (veertig procent). Politieke moeilijkheden levert dat in deze provincie echter nauwelijks op. Vooral na de Tweede Wereldoorlog zijn er flink wat Nederlanders deze kant opgetrokken. Daaronder zijn ook boeren die op de schaars aanwezige goede grond mooie resultaten boekten. Het enige ,,Nederlandse" kerkgenootschap dat hier gemeenten heeft is de ,,Christian Reformed Church".

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.