+ Meer informatie

Ford ontslaat Schlesinger en vervangt topman CIA

Kissinger versterkt greep op beleid

3 minuten leestijd

WASHINGTON — President Ford heeft maandagavond formeel bekend gemaakt dat wijzigingen zijn aangebracht in de leiding van het ministerie van Defensie, van de centrale inlichtingendienst (CIA) en van de nationale veiligheidsraad (NSC). Volgens de president zullen deze maatregelen „de regering versterken op het belangrijke gebied van de nationale veiligheidsaangelegenheden".

De president verklaarde dat hij na het aftreden van Nixon zijn ambt had aanvaard in de overtuiging dat er geen personeelswijzigingen moesten komen die zouden kunnen doen vermoeden dat het Amerikaanse buitenlandse beleid was veranderd. „Dat," aldus de President," was van essentieel belang om de stabiliteit en de continuïteit te garanderen."

VERLEDEN

„Ik nam op dat ogenblik opzettelijk de beslissing geen personeelswijzigingen door te voeren op het belangrijke gebied van de nationale veiligheid", zei Ford.
De president achtte het tijdstip voor dergelijke wijzigingen nu echter wel rijp, omdat het, naar hij zei", „Onze bondgenoten nu met succes is duidelijk gemaakt dat de Verenigde Staten pal zullen staan tegenover welke bedreiging dan ook...."

De wijzigingen waar Ford op doelde, waren al eerder bekend geworden, maar de president had nog een verrassing in petto. Hij maakte beWénd dat de vroegere minister van justitie Richardson, die op het ogenblik de post van ambassadeur in Engeland bekleedt, is benoemd tot minister van handel als opvolger van Morton. Rumsfeld, de huidige chefstaf van het witte Huis, tot minister van defensie als opvolger van Schlesinger, en maakte bekend dat Bush, de huidige Amerikaanse vertegenwoordiger in Peking, Colby zal opvolgen als directeur van de CIA.

Minister van buitenlandse zaken Kissinger geeft zijn tweede functie als voorzitter van de NSC op. Ford zei dat hij in deze post zal worden opgevolgd door Lt. gen. Scowcroft, een van Kissinger's meest vertrouwde medewerkers.

De democratische senator van Washington, Jackson, die bekend staat als een medestander van Schlesinger, ze'i dat het aftreden van Kissinger als hoofd van de NSC „een zoethoudertje" was. Volgens Jackson betekende het ontslag van Schlesinger dat er nu niemand meer in de NSC over is die zich tegen de politiek van Kissinger verzet.

VERSCHILLEN

Het vertrek van Schlesinger als hoofd van het Pentagon is het gevolg van een aantal meningsverschillen die er tussen hem en Henry Kissinger bestonden. Op een desbetreffende vraag van een journalist antwoordde Ford eenvoudig: „Dat is juist". 
Schlesinger heeft in het verleden herhaaldelijk stelling genomen tegen het sluiten van een nieuw Salt-verdrag met, de Sovjet-Unie dat niet „evenwichtig" is. 
Ook bij het heengaan van William Colby als hoofd van de CIA zou Kissinger een rol hebben gespeeld. Het was bekend dat de Amerikaanse minister van buitenlandse zaken niet erg gesteld was op Colby. Diens opvolger Bush fungeerde de laatste jaren als hoofd van de Amerikaanse missie in Peking. Wie deze functie in de toekomst gaat vervullen is nog niet bekend, al is reeds enkele malen de naam gevallen van Hugh Scott (74), de leider va n de Republikeinen in de Senaat, die als een Ohina-deskundige bekend staat.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.