+ Meer informatie

Teamwork in Boucherie Johan Peekstok

Wat een baan!

4 minuten leestijd

„De winkel is leuker dan de meeste mensen denken." Dat zeggen Johanna de Groot (19) en Brigitte Hoff (20) uit Lisse. Ze werken in de slagerij die getooid is met de dure naam "Boucherie Johan Peekstok", gevestigd in de Kanaalstraat te Lisse.
Brigitte volgde een mavo-opleiding. Daarna werkte ze via een uitzendbureau drie maanden in de bloembollen. Na vervolgens twee weken nootjes te hebben ingepakt, vroeg Peekstok haar met de kerstdrukte in de slagerij te komen helpen. Ze wilde het wel proberen. Nu staat ze alweer ruim drie jaar in de boucherie. „Elke dag is weer anders, maar wel leuk. De afwisseling trekt mij aan. Ik werk van dinsdag tot zaterdag.
Om 4 uur 's middags stap ik op. Ik hoef dus niet de zaak en de spullen schoon te maken, hoewel ik nergens echt een hekel aan heb. Als het wel eens stil is, dan verlang ik naar klanten. Ik kan niet tegen rustig aan doen. Eigenlijk wilde ik kraamverzorgster worden. Maar dit is toch heel iets anders." Johanna werkte tijdens haar mavo-opleiding op zaterdag in de slagerij van Peekstok. Na de mavo volgde ze twee jaar het Slagers Vak Onderwijs (SVO).
„Ik wist eigenlijk niet wat ik wilde worden. Ik heb nog een poosje gedacht aan kantoor. Maar in mei sta ik alweer drie jaar in Boucherie Johan Peekstok. Het is leuk om klanten te helpen, hoewel er soms ook lastige tussen zitten." „Zeg maar: soms hele lastige", vult Brigitte aan.
Wordt daar tijdens de opleiding aandacht aan besteed? „Niet echt", zegt Johanna. ,Je moet gewoon je best doen." „En als het echt vervelend is, zeg je gewoon: helaas", aldus Brigitte.
„Als zoiemand weg is dan kun je op elkaar afreageren of je doet het 's avonds thuis", klinkt het lachend.
„Gelukkig zijn we nooit chagrijnig. We zijn door de jaren heen stressbestendig geworden."
Over hun verdiensten zijn de dames tevreden. „Zeker nu ik pas opslag heb gehad", zegt Johanna.
Peekstok is zeer tevreden over zijn personeel. „Het is een gezellig team", vindt hij. „Echt teamwork", antwoorden de dames, waarna ze gedrieën in schaterlachen uitbarsten. Volgens de baas steken ze boven het gemiddelde uit. „Ze nemen me veel werk uit handen", zegt hij.
Veel klanten denken dat Johanna en Brigitte zusjes zijn. Brigittes moeder heeft een bloemenwinkeltje. Klanten zeggen dan tegen Johanna dat ze bij haar moeder een bloemetje hebben gekocht. „Ach, dat houden we maar zo."

---
Hou dit in de gaten

Het slagersvak is veelzijdig. Ambachtelijk werk, soms met moderne middelen, soms met oeroude recepten. Daarbij is zorgvuldigheid en hygiëne vereist. Ook stelt de omgang met klanten hoge eisen. Zij moeten persoonlijk bediend worden. Je gaat met veel mensen om. Werken in een slagerij kan ook een keerzijde hebben. Binnenkort wordt het mogelijk winkels 12 zondagen per jaar open te stellen. Wellicht word je daar bij de slagerij "om de hoek" minder snel mee geconfronteerd dan wanneer je in de grote stad werkt. Toch moet je je bezwaren in een vroeg stadium aan je werkgever meedelen en zo mogelijk een clausule in je arbeidsovereenkomst opnemen. De RMU-zondagsarbeidclausule luidt als volgt:
„De werkgever zal de werknemer nimmer verplichten op zondagen arbeid te verrichten, waarmee de werkgever respecteert de bij de werknemer levende bijbels-principiële bezwaren tegen zondagsarbeid. Deze bepaling kan in de toekomst niet worden gewijzigd, behoudens met wederzijds goedvinden. Indien in de toekomst een cao van toepassing zal zijn in welke onder omstandigheden een verplichting tot arbeid op zondag is/wordt neergelegd, dan prevaleert niettemin deze aanvullende bepaling."

Mr. J.G.N. Schreuders, stafmedewerker RMU

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.