+ Meer informatie

Massale betogingen in Shanghai

Garnizoen Peking achter Hoea

2 minuten leestijd

HONGKONG — Het garnizoen Peking van het Chinese volksbevrijdingsleger heeft plechtig beloofd het Centrale partijcomité onder de nieuwe voorzitter Hoea Koeo-Feng te beschermen, zo meldde radio-Peking.

Volgens de radio hebben kader en manschappen van het garnizoen „hun waakzaamheid verscherpt" en zijn ze „vastbesloten, nieuwe bijdragen te leveren tot bescherming van het Centrale Comité van de partij onder leiding van kameraad Hoea Koeo-Feng en van de hoofdstad van ons socialistisch vaderland... „De radio meldde dat het garnizoen, waartoe veteranen behoren die nog hebben deelgenomen aan de fameuze lange mars onder leiding van wijlen Mao Tse-Toeng en aan veldslagen in een tijdsbestek van verscheidene decennia, „De geschiedenis van strijd tussen twee lijnen" in de partij had bestudeerd. De conclusie was dat „wie tracht de partij uiteen te doen vallen, tot mislukken gedoemd is."

Betoging

Honderdduizenden arbeiders bevolkten zaterdag de Grote Boulevard in Shanghai en voerden caricaturen met zich mee van de vier gearresteerde leden van het Chinese politie-bureau, waarbij ze hun steun betuigden aan de nieuwe leiders van de communistische partij, zo meldt het Joegoslavische persbureau Tanjoeg in Peking was het rustig.

Tanjoeg haalde in een bericht uit Peking ongeïdentificeerde ooggetuigen in Shanghai aan.

De naam Sjanghai staat in verband met de linkse extremistische groep van de vier Chinese topfiguren — Wang Hoeng wen, Yao Wen Yoeang Chang Chun Chiao en Tchiang Ching.

De mensen verdrongen zich achter ramen en zelfs op daken in het centrum van Shanghai en langs de grote Sun Yat Sen boulevard in een grootscheepse betoging waarbij honderden mensen betrokken waren en de vier leden van het Politie-bureau, maar met name de Weduwe van Mao Chiang Ching hard werden aangevallen. Er werd om hun bestraffing gevraagd, aldus Tanjoeg. De betogers droegen portretten mee van wijlen voorzitter Mao Tse Toeng en rode vlaggen. Ze betuigden hun steun aan de nieuwe partijleider en aan Hoea Kuo Feng.

In de leuzen werd geëist dat de samenzweerders uit de partijgroep „in hete olie zouden worden gekookt en dat hun hondekoppen zouden worden ingeslagen", met een van de tenlasteleggingen als zou de groep ook nog eens 20.000 yaan (ongeveer 10.000 dollar) achterover hebben gedrukt die eigendom was van het Chinese volk. Dit bedrag werd waarschijnlijk genoemd om indruk te maken op de bevolking, aangezien de gemiddelde werknemer tussen de 50 en de 60 yaan per maand verdient, aldus Tanjoeg. Er werden ook portretten door de betogers meegevoerd. De weduwe van Mao kwam op een van de borden uit als een angstige heks met een strop om haar nek.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.