+ Meer informatie

Staalproduktie trekt weer aan

2 minuten leestijd

Hoewel de staalproduktie in de wereld nog achterblijft bij het record van 1974, lijkt de recessie in deze bedrijfstak nu toch overwonnen te zijn. 29 landen, die aangesloten zijn bij het International Iron and Steel Institute behaalden in augustus van dit jaar een staalproduktie die 18,5 pet la dan in augustus vorig jaar. Uit cijfers van dit instituut blijkt dat vooral in de EG-landen en in Japan de produktie weer flink steeg. Ze produceerden 29^1 pet. meer staal dan in augustus vorig jaar. De totale produktie van de 29 landen van het internationale ijzeren staal-instituut kwam in augustus op 37,5 miljoen ton. In de eerste acht maanden van dit jaar was de produktie 298 miljoen ton en dat is 4,8 pet meer dan in de overeenkomstige periode van vorig jaar.

In de Verenigde Staten lag de produktie 10 pet. hoger. In Japan produceerde men in de eerste acht maanden van 1976 ongeveer evenveel als in dezelfde periode vorig jaar. De terugval in de Japanse produktie is echter in 1975 nooit zo groot geweest als in de EG en de . Verenigde Staten.

Vergeleken met het topjaar 1974 is er nog een achterstand. In de eerste acht maanden van dit jaar produceerde de EG nog 13,6 pet minder dan in de zelfde periode van 1974. Voor de Verenigde Staten is dat percentage 9,8 voor Japan ligt het op 11,6. De 29 landen die bij het internationale instituut zijn aangesloten produceren 68 pet. van het totaal aan staal dat in de wereld vervaardigd wordt. Als de Sovjet-Unie, de Oostbloklanden, China en Noord-Korea worden uitgezonderd is de produktie van de 29 zelfs 98 pet. van de wereldproduktie.

Er zijn nog landen die niet van de opleving in de staalindustrie profiteren. Finland b.v. produceerde nu 23,3 pet. minder staal dan in augustus vorig jaar. Zweden en Noorwegen zagen hun produktie respectievelijk 10,1 en 5,6 pet. lager liggen. Ook in Joegoslaviƫ produceerde men minder.

Opvallend is dat de produktie van landen als Zuid-Korea en Taiwan ongeveer verdubbelde, vergeleken met die van augustus vorig jaar. In de eerste acht maanden van dit jaar produceerde Zuid-Korea 60 pet. meer staal dan in de eersteacht maanden van vorig jaar en Taiwan 55,5 pet. Ook de staalproduktie van India groeit steeds meer: van ruim 4,5 miljoen ton in 1974 via ruim 5 miljoen ton in 1975 tot ruim zes miljoen ton dit jaar, steeds in de eerste acht maanden.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.