+ Meer informatie

Lancering Columbia uitgesteld tot morgen

Defect boordcomputer stelt miljoenen teleur

2 minuten leestijd

CAPE CANAVERAL - De langverwachte testvlucht van de Amerikaanse Space Shuttle Columbia is voor minstens twee dagen uitgesteld. Zestien minuten voordat de astronauten Young en Crippen zouden worden gelanceerd werd een defect aan een boordcomputer geconstateerd.

Het lanceringstijdstip moest daardoor verschillende malen worden verschoven. Toen tegen 17.30 uur de storing nog niet was opgeheven werd besloten de vlucht definitief op te schorten en het aftellen te staken.

De ruimtevaarders John W. Young en Robert L. Crippen lagen toen al ruim vijf uur op hun rug in de cockpit van de Columbia. Oorzaak van het uitstel van twee dagen was de omstandigheid dat een van de vijf computers niet kon communiceren met de andere vier. Toen tot het uitstel werd besloten, was men het ogenblik van de lancering tot op nog geen negen minuten genaderd.

Teleurgesteld
Technici waren tijdens drie uur koortsachtige arbeid echter, niet meer in staat de communicatie tussen de vier computers en een vijfde vervangingscomputer, die voor de besturing verantwoordelijk zijn, te herstellen. De ‚ÄěColumbia" is het eerste bemande Amerikaanse ruimteschip dat voor de besturing sterk afhankelijk is van computers.

Op de lanceerbasis Cape Canaveral moesten ongeveer een half miljoen toeschouwers teleurgesteld naar huis. Bij de beslissing tot uitstel heeft ook de vermoeidheid van de ruimtevaarders een rol gespeeld. Om het ruimteveer opnieuw klaar te maken voor lancering zullen de brandstoftanks met vloeibare zuurstof en waterstof moeten worden leeggepompt en opnieuw gevuld.

Karwei
De woordvoerder van het Kennedy ruimtevaartcentrum Hugh Harris liet even voor 17 uur (onze tijd) weten dat de vlucht van de ruimtependel ruim drie uur na de geplande lanceringstijd voor onbepaalde tijd was afgelast.

Harris kondigde aan dat het vroegst mogelijke volgende tijdstip voor de lancering van het eerste opnieuw te gebruiken ruimteschip ter wereld zondag 13.50 (onze tijd) is. Een lancering op zaterdag van de Columbia is niet mogelijk vanwege de omstandigheid dat de brandstoftanks gevuld met ongeveer 2 miljoen liter waterstof eerst moeten worden geleegd waarna de tanks weer opnieuw moeten worden geprepareerd voor zij weer kunnen worden gevuld. Een karwei, dat volgens het vluchtleidingscentrum minimaal 48 uur in beslag neemt.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.