+ Meer informatie

Sterke drank in 2003 duurder

2 minuten leestijd

DEN HAAG - Sterke drank wordt volgend jaar duurder. De regeringspartijen zijn het gisteravond eens geworden over een verhoging van de accijns voor "overige alcoholhoudende producten" met 2,71 euro per liter alcohol. Daardoor wordt bijvoorbeeld een liter jenever 95 eurocent duurder. De verhoging geldt niet voor bier en wijn.

De maatregel levert de schatkist zo'n 70 miljoen euro op. CDA, VVD en LPF willen dat geld gebruiken om investeerders in onroerend goed te ontzien. Een door de regering voorgestelde maatregel om beleggingspanden zwaarder aan te slaan komt te vervallen, als gevolg van een wijzigingsvoorstel van de Tweede Kamer.

Gisteren kwam ook vast te staan dat het spaarloon volgend jaar voor een belangrijk deel behouden blijft. Een ruime meerderheid van de Tweede Kamer steunde een voorstel daartoe van het kabinet. De maximale inleg per werknemer gaat, zoals eerder al is aangegeven, omlaag van 788 naar 470 euro per jaar. Verder verdwijnen het premiespaarloon en de premiewinstdelingsregeling. Een poging van de VVD om het spaarloon helemaal overeind te houden, kan niet op een kamermeerderheid rekenen.

In het regeerakkoord was afgesproken dat het spaarloon, dat de schatkist jaarlijks 800 miljoen euro kost, vervangen zou worden door een veel goedkopere regeling voor verlofsparen. Na verzet tegen dit voornemen door de sociale partners heeft het kabinet voorgesteld 422 miljoen euro uit te trekken om het spaarloon in ieder geval volgend jaar nog voor meer dan de helft te behouden.

Een andere wijziging ten opzichte van het regeerakkoord is dat de belastingaftrek voor groen beleggen blijft. De Tweede Kamer heeft het kabinet gisteren verhinderd de heffingskorting met ingang van komend jaar te schrappen.

Ook een deel van de zogeheten Tante Agaath-regeling blijft in stand.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.