+ Meer informatie

Taiwan brengt leger in staat van paraatheid

VS roepen burgers op om kalm te blijven

4 minuten leestijd

Taiwan heeft zijn leger vandaag in een hogere staat van paraatheid gebracht bij het begin van de Chinese militaire oefeningen.

Na de proeflancering van drie raketten, die vrijdag in de richting van Taiwan werden afgeschoten, zullen de Chinese strijdkrachten een week lang manoeuvres houden in de Straat van Taiwan. De lucht- en zeeoefeningen vinden plaats in een gebied van 17.000 vierkante kilometer, tot aan het midden van de Straat van Taiwan, waar een officieuze grens loopt die beide landen tot nu toe in acht hebben genomen. Het ministerie van defensie in Taipei zei dat onder het Taiwanese leger alarm was afgekondigd. Vooral op de eilanden Quemoy en Wuchiu, die voor de kust van China liggen maar bij Taiwan horen, steeg de spanning. De Taiwanezen hebben de Chinese voorbereidingen de afgelopen weken geobserveerd en concluderen dat China ook landingsoefeningen en oefeningen met duikboten gaat doen. China heeft gezegd dat er met scherp zal worden geschoten.

China beschouwt Taiwan als een afvallige provincie. De regering in Peking heeft gezegd dat de raketlanceringen en de militaire oefeningen bedoeld zijn om Taiwan ervan te overtuigen dat het eiland geen internationale erkenning moet zoeken. Op 23 maart zijn er presidentsverkiezingen op Taiwan en China hoopt de eilanders te intimideren, zodat ze niet op president Lee Teng-hui gaan stemmen.

Proces voortzetten

De Verenigde Staten hebben de inwoners van Taiwan gisteren opgeroepen kalm te blijven en het proces van democratisering voort te zetten ondanks de militaire oefeningen van China. ,,Wij hopen dat de Taiwanezen ondanks de druk die zij van hun machtige buur moeten voelen, begrijpen dat de democratisering moet worden voortgezet", aldus de woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van buitenlandse zaken, Nicholas Burns.

China's agressieve houding ten opzichte van Taiwan maakt het een stuk moeilijker de verlenging van de speciale handelsstatus van China door het Amerikaanse Congres te krijgen. Dat heeft de leider van de Democraten in de Senaat, Thomas Daschle, gisteren verklaard. ,,Ik ben het helemaal eens met de wijze waarop de regering-Clinton op de crisis reageert". Maar als die om hernieuwing vraagt van China's status van meestbegunstigde natie, ,,zal dat heel wat moeilijker zijn te verkopen". De leider van de Republikeinse meerderheid in de Senaat, Robert Dole, steunt het zenden van twee vliegdekschepen door president Clinton als ,,sterk signaal aan de Chinezen, die moeten begrijpen dat wij het ernstig nemen". Volgens hem is de crisis deels veroorzaakt door de soepele houding van de president ten opzichte van China. ,,De Chinezen moeten begrijpen dat wij sterke banden met Taiwan hebben en dat wij, als dat nodig is, Taiwans veiligheid zullen waarborgen".

Reactie Taipei

Taiwan heeft gisteren koel gereageerd op Pekings oproep af te zien van het streven naar een zetel in de Verenigde Naties. Een woordvoerder van het ministerie van buitenlandse zaken in Taipei verwierp de suggestie niet zonder meer. Maar hij zei wel: ,,Als zij raketten afvuren en wij zien af van het streven naar VN-lidmaatschap, kunnen zij meer blijven eisen".

Taiwan riep de landen in de regio op de Amerikaanse marineschepen die het eiland naderen te verwelkomen. ,,De Amerikaanse Zevende Vloot en andere vloten die naar Taiwan komen, doen dit om de vrede te waarborgen en niet om zich in de interne aangelegenheden van welk land dan ook te mengen", aldus regeringswoordvoerder Jason Hu.

In Duitsland raadde Jürgen Möllemann, Bondsdaglid en oud-minister van economische zaken, de regering aan onderzeeërs te leveren aan Taiwan. In de krant Koelner Tageszeitung zei Moellemann dat de Duitse scheepswerven met de opdracht grotendeels uit de financiële problemen zouden komen.

De Europese Unie betreurt de raketoefening van de Chinese Volksrepubliek zeer. Dat heeft EU-voorzitter Italië gisteren in een schriftelijke verklaring laten weten.

Boottochtje

De voorzitter van de Progressieve Democratische Partij (DPP) van Taiwan, Shih Ming-teh, zou vanochtend naar een zone varen, waar het Chinese leger raketproeven houdt. De partij maakte dit gisteren bekend. Als teken van protest zal op zee een vlag van de Chinese volksrepubliek worden verbrand. De partijvoorzitter zal de nacht op het protestschip doorbrengen, aldus een verklaring van de DPP. Ming-teh is een uitgesproken voorstander van onafhankelijkheid van Taiwan. De partij heeft in de persoon van Peng Ming-min een kandidaat bij de presidentsverkiezingen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.