+ Meer informatie

Boekbespreking

2 minuten leestijd

Getrouw tot in de dood door K. C. van Spronsen.

N.V. Uitgeverij „De Banier”, Vianen.

Een verhaal van de vervolging in Hongarije in 1673 en de verlossing van een aantal predikanten uit de macht van Rome door M. A. de Ruyter. Zo lezen we op de titelpagina. In een woord vooraf deelt de schrijver mee, dat dit verhaal is opgebouwd uit historische gegevens en dat de illustraties gemaakt zijn naar de oorspronkelijke kopergravures.

Het verhaal is mooi, hier en daar wel wat gezocht. De geloofstaal en het geloofsleven moest veel dieper getekend zijn. Dan hadden we beter gezien wie de Heere is voor de Zijnen in nood en dood. Toch willen we het goede in dit boek zien. We worden weer herinnerd aan het lijden en strijden ter wille van de waarheid.

De onderschriften van de illustraties kloppen niet allemaal. B.v. op biz. 109 zien we gevangenen door een gebergte trekken. Op de voorgrond valt er één neer. Dat moet Gregorius Eliae zijn, die volgens het boek later in een hutje sterft. Dat was na Triest. Op biz. 158 is het onderschrift: Wat een groots ogenblik. Volgens biz. 157 zou de tekening weergeven de ontvangst op het admiraalschip van De Ruyter. Maar het schip op de tekening heeft meer van een galei. Op de tekening is te zien, dat gevangenen van hun kettingen worden bevrijd en in sloepen naar oorlogsschepen varen.

We willen het goede waarderen. Het boek kost in geplastificeerde band f 7,80.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.