+ Meer informatie

Try again

2 minuten leestijd

Kinderboek 10+

Gamen is een hobby die veel jongeren in de ban houdt. Debutante Alie Rustenburg laat in ”Try again” zien wat er kan gebeuren als gamen een verslaving wordt. Simon (11) is in de ban van het nieuwe computerspel ”Deadline”, eigenlijk bedoeld voor zestienplussers. Zolang zijn moeder er maar niet achter komt, kan hij elk vrij moment het spel spelen.

Afspreken en voetballen met beste vriend Jordy zit er niet meer in. Simon is vaak moe en haalt slechte cijfers. Maar ook zijn gedrag verandert. Het lijkt wel of het oorlog is in zijn hoofd. Als klasgenoot Michiel hem treitert en uitscheldt, slaan de stoppen door. Hij slaat hem met een hockeystick en bedenkt een plan om nooit meer naar school te hoeven: „De school moet uitgeschakeld worden. Opgeblazen of vernietigd.” Kan dit nog goed komen?

Met ”Try again” snijdt de auteur een actueel onderwerp aan dat ze verpakt in een boeiend verhaal. Mooi is dat ze meerdere verhaallijnen met elkaar verweeft. De strijd van Michiel vergelijkt Rustenburg met de strijd van Simons opa in de Tweede Wereldoorlog en met het gevecht van zijn klasgenootje Isa om geaccepteerd te worden. De schrijfstijl is vlot, met korte zinnen. Af en toe is Rustenburgs stijl iets te beschrijvend.

Maar hoe dan ook, dit boeiende verhaal met veel vrolijke illustraties is zeker een aanrader voor iedereen die met gamen te maken heeft. Achterin staat vermeld dat 1 procent van de Nederlandse jongeren gameverslaafd is. De tips om het gamen leuk te houden, zijn dan ook niet overbodig.


Boekgegevens

Try again, Alie Rustenburg; uitg. De Banier, Apeldoorn, 2015; ISBN 978 94 627 8311 9; 143 blz.; € 9,95.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.