+ Meer informatie

Boek over straatnamen in Nieuw-Lekkerland

„Geen platgetreden paden bewandeld"

2 minuten leestijd

NIEUW-LEKKERLAND Wie waren H. C. Helleman, Ds. P. v.d. Velden en Jan Bieijsen, wat is een boeier, een tjasicer en een paltrokmolen? Vragen die straatnamen in Nieuw-Leklierland kunnen oproepen. Onlangs is hierop in boekvorm een antwoord op gegeven. De Historische Vereniging West-Alblasserwaard heeft het boek, op initiatief van A. Nederlof uit Kinderdijk, uitgegeven.

Nederlof heeft de geschiedenis en achtergronden van alle straatnamen soms summier, maar soms ook uitgebreid kunnen achterhalen. In het 86 pagina's tellende boekje zijn veel teksten voorzien van tekeningen en oude foto's. Na lezing van het boekje is men niet alleen goed ingelicht over de historie van de plaatselijke gemeente, maar ook over het bestuur van het gewest waartoe Nieuw-Lekkerland in vroeger eeuwen behoorde.

In de inleiding zegt Nederlof dat de gemeente in de straatnaamgeving geen platgetreden paden heeft willen betreden. Met platgetreden paden bedoelt hij dichters- of staatsliedenbuurten en straten met beroepsnamen. Nieuw-Lekkerland heeft gezocht naar namen die een historische binding hadden met de gemeente.

In Nieuw-Lekkerland zijn pas na de Tweede Wereldoorlog voor alle straten en wegen namen ingevoerd. Daarvoor verdeelde men de gemeente in wijken met een letter: wijk A bovenkerks, wijk B tot de Middelweg, wijk C tot de sluizen en wijk D de Kinderdijk. Toegevoegd

De Kinderdijkse auteur heeft de namen in zes hoofdgroepen ingedeeld: historische personen, historische plaatsen, scheepstypen, planeten, de koninklijke familie en de molentypen. Bij verschillende groepen heeft de auteur namen toegevoegd die volgens hem in aanmerking komen voor een benoeming.

Zowel de gemeente als de Nutsspaarbank hebben meegedaan met de financiering van dit boekje. Het is bij de filialen van deze bank te NieuwLekkerland en Streefkerk voor vijftien gulden te koop. Ook bij de plaatselijke boekhandel en bij Eykelenboom. Molenstraat 18 in Kinderdijk is het verkrijgbaar.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.