+ Meer informatie

Raketten blijven toch in Libanon

Syrië handhaaft harde lijn

2 minuten leestijd

BEIROET — Syrië heeft vrijdag bekend gemaakt dat zijn luchtdoelraketten van het type Sam-6 in Libanon gestationeerd blijven zolang de Syrische vredesmacht in deze door geweld geteisterde natie gehandhaafd blijft.

De verklaring werd door het Syrische ministerie van Defensie uitgegeven, nadat de Russische onderminister van buitenlandse zaken, Georgy Koriyenko drie dagen van besprekingen vanuit Damascus naar Moskou was vertrokken.

"De luchtverdediging, inclusief de raketten, maakt deel uit van de Syrische strijdkrachten. Zij bestaan thans en zullen in de toekomst, waar ook Syrische troepen zijn, klaar voor gebruik zijn als daartoe eventueel de noodzaak rijst", aldus het ministeriële comminiqué.

De harde Syrische verklaring maakte duidelijk dat Koriyenko's contact met de Syrische leiders niet heeft geresulteerd tot versoepeling van het standpunt van Damascus. Washington hoopte dat de Sovjets hun uiterste best zouden doen om de Syrische regering ertoe te bewegen de onlangs gestationeerde Sam-raketten uit Libanon terug te trekken.

Amerikaanse afgezant
De speciale afgezant van de Amerikaanse president Reagan, heeft vrijdag naar hij zei een nuttig gesprek gehad met de president van Libanon, Elias Sarkis. Na het onderhoud van Philip Habib met het Libanese staatshoofd, dat anderhalf uur duurde, zei Habib dat president Reagan hem naar het Midden-Oosten gezonden heeft met het oog op de recente ontwikkelingen die een situatie geschapen hebben die gevaarlijk genoemd kan worden.

„Ik had de gelegenheid naar de opvatting van president Sarkis te luisteren. Ik zal er bij de voorzetting van mijn besprekingen rekening mee houden. Het is duidelijk dat de toestand een onderzoek van de verschillende mogelijkheden vereist in een sfeer die een politieke regeling van het probleem mogelijk zou maken".

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.