+ Meer informatie

Voortbestaan Hof van Delftpark blijft onzeker

Oplossing van B en W krijgt veel kritiek

3 minuten leestijd

DELFT — De goedkeuring die de Delftse gemeenteraad vorige week hechtte aan het plan voor woningbouw in en om het Hof van Delftpark, betekent niet dat de bouw van deze wijk —de Hoornse Kwadrant— nu spoedig zonder slag of stoot zal kunnen starten. De kans is groot dat omwonenden procedures zullen beginnen om de bouw tegen te gaan.

Het accepteren van de collegevariant die uiteindelijk —na uitgebreide voorlichtings-, inspreek- en commissievergaderingen— op tafel lag, houdt in dat een deel van het park behouden blijft. Tegen de eerste plannen van B en W was het gros van de buurtbewoners te hoop gelopen, aangezien het park daarin vrijwel volledig sneuvelde ten behoeve van woningbouw. Als compensatie zou dan een nieuw park op grondgebied van Schipluiden worden aangelegd.

Deze gemeente was oorspronkelijk samen met Delft van plan om tussen Delft en Den Hoorn gezamenlijk een wijk van zo'n 1300 huizen te bouwen. Door allerlei strubbelingen waren deze plannen —al bijna 20 jaar oudnooit tot daadkrachtige uitvoering gekomen. Dit voorjaar werd door wethouders van beide gemeente een doorbraak geforceerd: Schipluiden trok zich -onder zekere voorwaarden- terug uit het project en Delft kon de wijk zelf 'regelen'.

Om de kosten per te bouwen huis acceptabel te houden, moest echter naar goedkopere grond worden uitgekeken. Het uitkopen van tuinders, zoals volgens de eerste plannen moest geschieden, liep te veel in de papieren. Om die reden wendde het Delfts college de blik naar het Hof van Delftpark. In bijna dertig jaar was het gebied rijk belommerd geraakt en menig buurtbewoner maakt(e) er dankbaar gebruik van om zich aangenaam te verpozen. Om die reden werd dan ook fel geprotesteerd tegen de bouwplannen.

Uiteindelijk kon de Delftse raad uit een tweetal plannen kiezen: het aangepast collegeplan, waarin een deel van het oude park behouden kan blijven en waar bovendien een nieuw parkje wordt 'aangebreid*. Het voorstel dat een deel van de oppositiepartijen had uitgewerkt, ging uit van het handhaven van een veel groter deel van het park. Het verschil tussen beide plannen was echter vooral gelegen in het feit, dat het collegevoorstel binnen de afspraken met Schipluiden bleef, maar het andere plan tot heropening van dat overleg noopte. En daar zaten B en W bepaald niet op te wachten, gezien de langdurige voorgeschiedenis van het bouwplan.

Volkstuinen

De raad koos dus uiteindelijk in meerderheid voor het collegevoorstel. Dat betekent onder meer, dat het de speeltuin, het hertenkampje en een deel van de zogenaamde L-vijver behouden blijft. Of de volkstuinen van "Levenslust" aan het Kruitmolenpad moeten verdwijnen voor de huizen, is nog onzeker. In de raadsvergadering werd een door de PvdA ingediende motie aanvaard, waarin het college werd opgeroepen te onderzoeken of de tuinen gehandhaafd konden blijven als op een deel van de sportvelden van het nabijgelegen Stanislasvcollege huizenbouw kan plaatsvinden. De school zou in ruil daarvoor een kunstgrasveld krijgen op het resterende sportcomplex.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.