+ Meer informatie

Nog dit jaar klinische proeven met interferon

Amerikaans bedrijf start produktie

2 minuten leestijd

ROTTERDAM — De Amerikaanse onderneming Schering-Plough is er in geslaagd zodanige hoeveelheden uiterst zuivere interferon te produceren dat na de zomer van dit jaar uitgebreide klinische proeven genomen kunnen worden.

Enkele honderden patiënten in Amerika en Engeland zullen met deze stof, waarvan wordt verwacht dat het kanker en virussen bestrijdt, worden behandeld. Over twee jaar zullen ook In Nederland proeven met deze biologisch meest aktieye stof worden genomen. Het zal echter nog tot 1985 duren voordat interferon in het algemeen bij patiënten zal worden toegepast.

Dit deelde de onderneming gisteren mee tijdens de internationale TNOconferentie over interferon in Rotterdam. Dankzij de recombinant DNAtechniek, die in samenwerking mefde Zwitserse onderneming Biogen werd ontwikkeld, heeft het Amerikaanse bedrijf thans een voorraad opgebouwd van enkele miljarden eenheden interferon. Tevens is men erin geslaagd een 95 procent zuiver interferon af te leveren. hetgeen met de tot nu toe gebruikte produktiemethode een probleem vormde.

Doorbraak

Volgens algemeen directeur A. Wild van Essex Nederland BV, een dochteronderneming van Schering, betekent dit een nieuwe doorbraak in het onderzoek naar de produktie van interferon op grote schaal. Het wetenschappelijk onderzoek naar het werkingsmechanisme van het menselijk eiwit krijgt hierdoor meer kansen.

Onderzoekers van het bedrijf hebben met het gesynthetiseerde interferon op beperkte schaal al proeven gedaan bij dieren. Gebleken is dat het door Schering geëxtraheerde en gezuiverde materiaal 'apen, ratten en muizen inderdaad besch.ermt tegen verschillende virusinfecties.

Enkele vograanstaande Amerikaan se specialisten zullen zitting nemen i een commissie, die het klinisch ondei zoek met interferon bij patiënten gas begeleiden.

De Amerikaanse onderneming, di nu een drietal gistingsvaten van el duizend liter ongeveer een jaar in b< drijf heeft, is van plan de produktie i de komende jaren verder uit te breidei Het bedrijf hoopt binnenkort ook i Engeland met de produktie van interff ron te kunnen beginnen.

De Engelse farmaceutische industri Wellcome, die een eigen methode hee ontwikkeld om interferon te verkrijge (met behulp van menselijke lymfe blastcellen) kondigde vandaag aan d; dit jaar nog vijfhonderd tot duizend p; tiënten met verschillende vormen va kanker met dit interferon behandel zullen worden.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.