+ Meer informatie

Veel onveilig vuurwerk in de handel

1 minuut leestijd

ROTTERDAM (ANP) - De Keuringsdienst van Waren in Rotterdam heeft bij het onderzoek naar de veiligheid van in Nederland te koop vuurwerk, veel onveilig materiaal ontdekt.

Volgens een woordvoerder van de dienst is bij steekproeven 50 procent van het vuurwerk als ondeugdelijk bestempeld. Van de ruim duizende soorten geregistreerd vuurwerk wordt er jaarlijks door de dienst, die die taak overnam van het Korps Controleurs, een aantal steekproefgewijs onderzocht. ..Dat wij 50 procent afkeuren, wil dus niet zeggen dat ook de helft van het in Nederland te verkrijgen vuurwerk onveilig is. Wel is het percentage nog nooit zo hoog geweest. Dat komt waarschijnlijk ook doordat we nu al drie jaar op deze wijze controleren. We weten steeds beter waarnaar we moeten kijken", aldus een woordvoerder.

De meeste problemen bij het onderzochte vuurwerk lagen bij de zogenaamde ..lontvertraging". ..Die moet volgens de wet liggen tussen de 3 en 6 seconden. Korter en langer levert gevaar op. Maar ook zijn er vaak problemen met het geluidsniveau", aldus de woordvoerder.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.