+ Meer informatie

Thuistips, tuin

4 minuten leestijd

Tips voor het onderhoud van een grote tuin door ouderen
Regelmat ig worden er vragen gesteld over het onderhoud van de tuin als men ouder wordt. Meestal gaat het daarbij om grote tuinen van liefhebbers, dus met allerlei borders, terrassen, een glad geschoren grasmat enzovoorts. Misschien heeft u wat aan de volgende tips. Onderhoudt het stukje tuin dicht bij huis intensief, de delen die wat verderweg liggen extensiever. Dat kan betekenen dat sommige borders misschien beter opgeruimd zouden kunnen worden om daarna ingezaaid te worden met gras. Ook kan er gekozen worden voor een vlindermengsel, een Japans bloemenmengsel of een mengsel van gewone eenjarige of meerjarige planten. Het staat bijzonder fleurig, zeker als er een vlindertrekkend mengsel gebruikt wordt. U geniet dan niet alleen van de bloemen maar ook, als extraatje, van de vlinders. Na de bloei wordt het gemaaid; de resten blijven, afhankelijk van het weer, twee tot drie weken liggen zodat het zaad uit de vruchtjes kan vallen. Bemest het gazon niet of weinig. De groei neemt daardoor af en dat kan heel wat maaiwerk schelen! Natuurlijk zijn dit soort keuzes moeilijk. Ze worden immers niet genomen uit vrije wil, maar omdat het nodig is. Dat heeft minder met de tuin te maken dan met het feit dat toegegeven moet worden dat dingen wat moeizamer gaan. Wanneer men dat kan accepteren blijken alternatieven toch ook weer hun eigen schoonheid te hebben!

Hoogstam
Vervang een handmaaier door een goede motormaaier. Onder bomen en heesters kan geschoffeld worden, maar wanneer het te zwaar wordt om iedere week tot veertien dagen te schoffelen wordt het "onkruid" twee keer per jaar gemaaid. Een groot gazon zou u ook kunnen veranderen in een ouderwetse, maar o zo aardige hoogstamboomgaard. Kies hoogstamfruitbomen en plant ze in een verband van 6x6 meter: tussen de bomen en de rijen wordt dus 6 meter aangehouden. Onder de bomen kunnen misschien twee schapen lopen. Het is dan nodig om om de bomen een boomkorf of stevig gaas aan te brengen om vreterij aan de schors te voorkomen. Bevestig het gaas of de korf aan twee palen en zorg dat ze een centimeter of tien boven de grond zitten, zodat gras dat tegen de stam groeit, gemakkelijk verwijderd kan worden.

Geur in de tuin
Lilium, de lelie. Een schithaantje is terend bolgewas dat toch een vraat- maar weinig geplant zuchtig in- wordt. De bloemen zijn sekt. wonderschoon en veel soorten geuren bedwelmend. Toegegeven, de plant o p zich is wat aan de stijve kant, de kleuren zijn niet altijd te combineren en bovendien is het een zomerbol die voor de vorst invalt gerooid moet worden. Natuurlijk kan men hopen op een zachte winter Dek de bollen dan dik af bijvoorbeeld door een met stro of hooi gevulde grote tuinpot of bak over de bol(len) heen te zetten. Plant de bollen in de lente op 20 cm diepte op drogere gronden en op 15 cm op nattere, en daardoor koudere gronden. Sommige soorten doen het ook goed in een bak of grote pot. Vruchtbare grond is nodig, wat schaduw mag. De lelie wordt ook als snijbloem aangeboden. Meestal is het handig als de meeldraden direct na het opengaan verwijderd worden, omdat ze lastige vlekken geven. Lelies worden soms aangetast door het leliehaantje, een helderrood kevertje dat zo huis kan houden dat er van het blad weinig of niets overblijft. Vang de kevertjes en breng ze naar een plekje waar ze geen kwaad kunnen.

Roos om de bodem te bedekken
Op taluds, maar natuurlijk ook gewoon in een plantvak zijn bodembedekkende rozen uitstekend te gebruiken. Plant ze op grond die schoon is, waar dus geen onkruid groeit en zeker geen wortelonkruiden zoals paardebloem en distel. In de bodembedekker is immers slecht te schoffelen. Het verwijderen van onkruid is dan handwerk. Geschikt zijn de roze bloeiende Rosa rugosa "Dagmar Hastrup" (rode bottels) of de eveneens roze bloeier Rosa rugosa "Max Graf." Meng voor het planten flink wat compost of rotte mest door de grond. In een later stadium kan ertussen de planten wat compost gestrooid worden. Doe dat voordat de planten weer uitlopen en blad vormen. Voor een rijke bloei is een zonnige groeiplek nodig.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.